Mobil v ruce dětí je draze vykoupenou chvilkou odpočinku

Když se člověk rozhlédne, dětí s mobilem v ruce nevidí zrovna málo. Co když ale právě tohle negativně ovlivňuje jejich osobnost i schopnost učení?

Půjčit dítěti telefon, aby se zabavilo? Dnešní běžná praxe, která zázračně funguje proti záchvatům vzteku, nudě i rozmrzelosti. Jenže taková vzácná chvilka klidu, během které si rodiče trochu „odfrknou“, bývá draze vykoupená, varují odborníci. Jaký dopad mají smartphony na psychiku našich nejmenších a co všechno mohou způsobit? Připravte se na šokující zprávy.

Technika jako nepřítel

Americká pediatrická akademie nedávno vydala prohlášení, v němž se píše, že batolata mladší 18 měsíců by chytré telefony a tablety neměla používat vůbec. Pokud jde o děti starší, a to ve věkovém rozmezí od dvou do pěti let, těm je „dovoleno“ na velké displeje hledět maximálně hodinu denně, jinak jim hrozí závislost. To je podle expertů závažná věc, která zvyšuje riziko nespavosti, bolestí hlavy a problémů se zrakem, přičemž může vést i ke změnám chutí k jídlu. Ve vzduchu ovšem visí i další hrozby.

„Je možné, že nadměrné používání smartphonů může během kritických stádií nervového vývoje pozměnit expresi genu. To má za následek strukturální a synaptické změny ve vyvíjejícím se dětském mozku,“ vysvětluje americký psycholog Aric Sigmans s tím, že to celé může skončit i poruchami osobnosti, zhoršenou pamětí, sníženou představivostí nebo ztrátou pozornosti. Ale to pořád není všechno.

Nádor kvůli mobilu? Nedá se to vyloučit

Velké displeje jsou pro moderní zařízení zkrátka typické. Jenže čím větší plocha, tím větší je i dávka škodlivého elektromagnetického záření. Závěry několika studií naznačují, že hlava dítěte absorbuje až desetinásobek tohoto osvětlení ve srovnání s dospělým. To dle názoru některých lékařů může zvýšit pravděpodobnost rakoviny a nádorů na mozku. Ani tohle na klidu moc nepřidá, viďte? Ještě pořád chcete svému pokladu půjčit mobil, aby už konečně přestalo plakat a vy si v klidu vypili kávu?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat