Nelehký život pubertálního teenagera

Jaká by měla být výchova náctiletých dětí? Odměňovat, napomínat, trestat? Ne, raději ne, milí rodiče!

Výchova puberťáka je občas jako přeběhnout minové pole. Jedno nedomyšlené slovo a pubertující dítě hned exploduje a po vašem sladkém miláčkovi není najednou ani stopy. Jak ale předcházet tomu, aby doma atmosféra houstla? A jak přimět puberťáka k rozhovoru?

Co v domácnosti s puberťákem nikdy nedělat

Aby váš společný život byl i po následujících několik let trvající puberty o trochu snesitelnější, máme pro vás několik tipů, na co byste si měli dát pozor v jednání s dospívajícím dítětem. Jakkoli náročné se toto období může zdát, mějte na paměti, že i pro ně to není procházka růžovým sadem.

To za mého mládí…

Neříkejte dětem „Když jsem já byl/a v tvém věku…“ Zaprvé to nebude pravda a zadruhé svého puberťáka tak maximálně rozesmějete. Z výchovného hlediska to nepřinese nic.

Co to máš prosím tě na sobě?

Nestěžujte si pořád na jeho styl oblékání. OK – průsvitné triko a síťované punčochy jsou do školy možná trochu moc, ale jinak platí – nové mládí, nový styl. Tak to jednoduše je.

Pořád budeš můj malý klouček

Puberťák nesnáší, když s ním budete jednat jako s malým dítětem. „Dávej pozor při přecházení silnice!“ nebo „Miláčku, dojez tu snídani.“ Zaručeně si vysloužíte jen velmi podrážděný pohled. A možná nějakou peprnou poznámku…

Jak se to chováš?

Puberťáci svým rodičům zatápějí, aby se od nich mohli emancipovat. Máma a táta prostě nejsou nejlepší na světě. Už pochopili, že to jsou také jenom lidé a že nemusí mít vždycky pravdu. Konfrontace s realitou není legrace, ale měli byste to raději brát s humorem, místo abyste se urazili. Zaprvé tak budete vypadat mnohem víc v pohodě a zadruhé je to krok správným směrem ve výchově.

Přestavba povolena

Je váš puberťák náladový, hádavý a nepořádný? To je normální. Mozek se teď podobá obrovskému staveništi, hormony jsou jako na houpačce, rodiče a škola prudí. Kdo by dokázal být v klidu? Nedívejte se proto na něj zle. Nedělá to proto, aby vás naštval, ale protože jednoduše touto fází projít musí. A vy bohužel (nebo bohudík) s ním.

BFF – Best friends forever

Není žádné vy a váš puberťák, žádní nejlepší kamarádi – teď jde o to se nejlepším možným a láskyplným způsobem jeden od druhého vymezit. Kamarádi a parta jsou teď pro něj důležitější a vaším úkolem je být tady pro něj, když vás bude potřebovat. Ale hlavně bez trapnosti.

Soukromí prosím

Číst si v deníku, kontrolovat chat nebo vtrhnout do pokoje bez zaklepání? – Ani nápad! I puberťáci mají právo na svoji intimní a soukromou sféru. A jeho tajemství jsou mnohem lépe schovaná u kamarádky nebo kamaráda.

Demonstrace (bez)moci

Nadávky, výhružky a tresty nepomáhají v žádné výchově, natož při výchově puberťáka. Mnohem lepší než mu ukazovat svoji moc, je lepší mít s ním dobrý vztah.

Sám za sebe

I napomínání by teď mělo být tabu. Otec, který za syna neustále rozhoduje, a maminka, který nejlépe ví, co je pro jejího malého synka to nejlepší, jsou v rodinných vztazích to nejtěžší. Dospívající děti se musí naučit, že je potřeba převzít odpovědnost a rozhodovat sám za sebe. A k tomu potřebují hodně, hodně tréninku. A svobody.

Na ostří nože

Milujete pohodu a hádkám se vyhýbáte? Škoda. Protože vaše dítě se hádá rádo a potřebuje vás k tomu jako sparring partnera. I když to někdy stojí hodně sil. Klidně do konfliktu jděte a nechte lítat nádobí. Ten, kdo je pořád milý, je jen líný se pohádat.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat