Veďte své děti především k samostatnosti

Žádný rodič není dokonalý. Může se však pokusit udělat maximum, co se výchovy a vedení svého dítěte týče. Co rozhodně nedělat, pokud chcete ze svého potomka vychovat silného a inteligentního člověka?

Jestli chcete svému dítěti vštípit správné hodnoty, musíte jít příkladem – a být důslední, jinak dítě zmatete v tom, co je a není správné. Které tipy vám i jemu pomohou při vývoji?

Zapojte se

Žádná laxnost, to je princip dobrého rodičovství číslo jedna. Je třeba zapojit se do všech aspektů života vašeho dítěte. Není pochyb o tom, že něco takového vyžaduje úsilí a čas. Obojí je však pro blaho juniora zásadní. V případě, že jste „nezúčastněným rodičem“, dítě to vycítí a začne mít pocit, že vám na něm nezáleží. Možná se i začne dožadovat pozornosti prostřednictvím vzdoru a potíží s kamarády i členy rodiny.

Mějte jasně daná pravidla

Základní pravidla udržují klid a v neposlední řadě řídí chování vašeho dítěte, když ještě není schopné plně rozhodovat samo za sebe. Vlastně kočírují jeho emoce i obavy, a přes všechno, co si o nich myslí, mu dávají najevo, že vám na něm záleží. První pravidlo, které musíte stanovit, je, že vás potomek vždy poinformuje o tom, kde a s kým je – pro případ, že by nastal nějaký problém.

Pomozte mu v nezávislosti

Aby se vaše dítě stalo odpovědným a úspěšným dospělým, mělo by se (ideálně již v raném věku) naučit samostatnosti. Nezávislost pomůže rozvíjet jeho smysl pro vlastní směr. Začnete tím, že ho uděláte odpovědným za malé věci, jako je ukládání hraček a knih zpět na své místo. Později mu svěřte péči o domácího mazlíčka, kupříkladu venčení nebo krmení. Nechte jej rozhodovat se, byť špatně! Chybami se člověk učí. Každý přešlap ho poučí a příště jej donutí k potencionálně lepšímu plánování a přemýšlení.

A pozor, mnoho rodičů si myslí, že nezávislost dítěte je stejná jako neposlušnost. Ale tak to není. Naučte se respektovat jeho postoje a uvažování a na zadaný úkol, který mu dáte, nespěchejte. Vybudovat nový návyk totiž trvá 21 dnů.

Rozhodně neustupujte

Pokud chcete svému dítěti vštípit správné hodnoty, musíte být důslední. Měníte-li neustále svá vlastní pravidla, plány, postoje a očekávání, nečekejte, že to na dítě nebude mít negativní dopad. Upřímně?

Jestli mu v pondělí řeknete, že se chcete stěhovat, tak ať si do konce týdne sbalí věci, v úterý to už neplatí, ale ve středu se vrátíte ke svému původnímu záměru, postaráte se u něj o rozvoj osobnostních problémů. Stejně to platí i tehdy, když má něco zařídit, udělat, nebo naopak nedělat. Chaos plodí jen chaos.

Dejte svému dítěti vědět, o čem jste ochotní diskutovat, kudy cesta naopak nevede (kompromisy nepřicházejí v úvahu) a za co ho můžete odměnit. Držte se svých pravidel a neměňte je jako ponožky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat