Dětem rozvedených rodičů chybí důležitý hormon

Na základě výsledků jedné studie chybí lidem, kteří jako děti vyrůstaly mezi rozvedenými rodiči, jeden důležitý hormon.

Nesou si děti rozvedených rodičů životem následky? Působí rozchod negativně na chování dítěte nebo ho silně ovlivňuje? Takové otázky si rodiče pravděpodobně kladou. A studie univerzity Baylor přináší zajímavé výsledky. Dětem z rozvedených rodin totiž často chybí jeden určitý hormon.

Hormon mazlení

Děti, jejichž rodiče se rozešli, vykazují v dospělém věku nižší hladinu oxytocinu než ty, jejichž rodiče jsou stále spolu. Tento hormon, který je také známý jako hormon mazlení, hraje důležitou roli při vytváření vazeb, a kromě toho působí na pohodu a dobré zdraví.

Výsledky studie

Nová studie, která byla uveřejněná v časopice Journal of Comparative Psychology, se zabývá spojitostí mezi oxytocinem a ranými zkušenostmi nebo zážitky lidí. Od té doby, kdy začaly ve společnosti stoupat počty rozvodů, začaly se také vědci více zabývat jejich možnými následky na děti.

Na nejnovější studii se podílelo 128 osob ve věku 18 až 62 let. Z toho 27,3 procenta přiznalo, že jejich rodiče jsou rozvedení, přičemž průměrný věk v době rozvodu byl 9 let. Součástí výzkumy byl dotazník, který museli všichni účastníci vyplnit. Jednalo se především o způsob výchovy vlastních rodičů, a kromě toho měli také odhadnout míru vlastní sebedůvěry. A nakonec museli odpovědět na otázky ohledně potřeby souhlasu nebo nepříjemného pocitu z něčí blízkosti. Následně vědci měřili hodnotu oxytocinu ve vzorcích moči účastníků. Z toho zjistili, že hodnoty u dětí z rozvedených rodin byly významně nižší. Z výsledků zkoumání dále vyplynulo, že ti testovaní, jejichž rodiče se rozešli, se většinou cítí nesví z přílišné blízkosti a ve vztazích jsou spíše nejistí.  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat