Žáci mající dobré vztahy s učiteli vedou spokojenější život v dospělosti

To, zda bude mít teenager později v životě pozitivní vztahy s partnery a blízkými a povede pro něj spokojený život, lze poznat už v době školní docházky. Podle vztahu s učiteli. Jihokorejští psychologové sledováním dvaceti tisíc teenagerů zjistili, že jedinci, kteří mají pozitivní vztah s učiteli, jsou spokojenější se svým životem a vztahy jako dvacátníci.

Autoři vedení doktorem Činhem Kimem sledovali dvacet tisíc žáků od třinácti let věku do jejich pětadvaceti.

Zatím není jasné, zda jedinci, kteří jsou schopni navázat dobré vztahy s učiteli, jsou schopni vést uspokojivější život v dospělosti, nebo mají učitelé schopnost svým chováním a vztahem k žákům ovlivnit jejich pozdější život, ale autoři věří tomu, že je to druhý případ.

„Tato studie naznačuje, že zlepšení vztahu žáků a učitelů by mohlo být důležité a mít pozitivní dlouhodobý účinek na život žáků krom akademických výsledků,“ tvrdí doktor Činho Kim z Korejské univerzity.

Jenže studie příčinu a následek neodhaluje. Pouze prokazuje, že jedinci mající lepší vztahy s učiteli – a zároveň svými vrstevníky – mají pozitivnější vztah k životu v dospělosti, cítí se spokojenější se svým životem a tvoří pozitivní vztahy. Jenže to může být také tím, že jedinci mající sociální schopnosti, které jim umožňují tvořit pozitivní vztahy s učiteli a vrstevníky už v době školní docházky, dokážou samozřejmě později v životě udržovat vztahy s blízkými a partnery uspokojujícím způsobem, takže svůj život hodnotí pozitivně.

Domácí výuka

Učit se v domácím prostředí je pro malé i starší děti náročné. Čeká tu na ně totiž spousta nástrah a rušivých elementů, ať už jsou to hračky, televize, domácí mazlíčci nebo sourozenci. Už nevíte, jak děti u učení a úkolů udržet? Motivujte je. Za každé správně vyplněné cvičení jim dejte sladkou odměnu. Nemusejí to být jen bonbony, ale třeba i šťavnaté ovoce. Dobroty můžete navíc zapojit do výuky a třeba s nimi počítat nebo se učit hodiny či abecedu. Vytanulo vám na mysli, jak vás rodiče a prarodiče v dětství napomínali, že s jídlem se nehraje? Tady to lze omluvit snadno – zoufalé časy si žádají zoufalé činy.

Zpátky ke klasice

Nezapomeňte ani na klasiku jako karty, kostky, člověče, nezlob se a další společenské hry. Nejenže děti zabaví, ale především je nenásilnou formou učí logickému myšlení, v neposlední řadě procvičují i počty. Děti si ani nevšimnou, že se učí. Zahrajte si s nimi i vy a zavzpomínejte na svá dětská léta. Uvidíte, že čas vám uteče jako voda.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat