Těhotenství v zimě nepodceňujte

Těhotenství může být náročné během každého ročního období, nicméně zvlášť v zimě přináší spoustu výzev. Čeho se vyvarovat a jak je to s očkováním proti chřipce?

Vrstvám oblečení a huňatým čepicím se jako těhotná v zimních měsících nevyhnete. Zdraví vaše a vašeho miminka je na prvním místě. Pohodlí své i jeho však zajistěte i jinak než delší bundou.

Posilujte obranyschopnost

Chladné počasí nahrává infekcím, jako je nachlazení a chřipka. V první řadě je tedy nutné posilovat imunitu a vyhýbat se větší koncentraci lidí. Jezte stravu bohatou na ovoce a zeleninu. Pozor však na přemíru citrusových plodů. Sice obsahují potřebný vitamin C, ale pálí z nich žáha. Raději se poraďte se svým lékařem o vhodných vitaminových doplňcích stravy.

Taky si víc než kdy dřív myjte ruce a zvažte očkování proti chřipce. Věděli jste, že virus chřipky přežije na papírovém kapesníku nebo oblečení až 12 hodin? Podle lékařů díky očkování těhotných dochází k ochraně nejen matky, ale novorozence, a to až šest měsíců po jeho příchodu na svět.

Jak je to s pokožkou?

Chladný a suchý zimní vzduch může vaši pokožku zbavit její přirozené vlhkosti a olejů. Jak vaše břicho roste, kůže se napíná, což může být bolestivé. Proto každý den používejte hutné krémy a vyživující oleje a zajistěte, aby pleť byla hydratovaná.

Pijte hodně vody

Chladné počasí často způsobuje, že lidé zapomínají pít vodu, což pro těhotné ženy není dobré. Dehydratace během gravidity snižuje hladinu plodové vody. Hrozí pak dokonce i předčasný porodu. Zkrátka a dobře, v zimě potřebujete vodu navíc. Pijte tu čistou bez bublin, ale i ředěné džusy a ovocné čaje. Pitný režim doplňujte teplými zeleninovými polévkami a vývary.

Udržujte se v teple

Vystavení chladnému počasí vede ke špatnému krevnímu oběhu a bolestivému zánětu malých krevních cév v kůži. Pakliže se objeví svědění, červené skvrny, otoky a puchýře na rukou a nohou, je to jasné. Podcenila se prevence.

Noste teplé oblečení a rukavice, přes břicho a záda přetahujte delší tílka nebo trička, aby miminko neprochladlo, nohy mějte chráněné třeba i dvěma páry ponožek a botami s vnitřní kožešinou. (Nezapomeňte se chránit i před studenou dlažbou a linem. Těhotné jsou náchylnější k zánětu močových cest.) Pokud je venku náledí, raději nevycházejte, předejdete tak případným pádům a zraněním. O nákup požádejte partnera, sousedku nebo kamarádku.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat