Neučte svého syna předsudkům

Být perfektním rodičem, který nedělá žádné chyby, je téměř nemožné. Pokud jste ale hrdý rodič synka, následující věty byste mu raději říkat neměli, abyste v něm nevědomky nezaseli semínko předsudků.

Při všech těch důležitých, a mnohdy i velmi rychlých, rozhodnutích, které při výchově dětí musí rodič denně udělat, je snadné zapomenout, jak důležité a pro život zásadní může být i jen samotná formulace. Právě především s ohledem na „mužnost“, byste podle psycholožky Dr. Alizy Pressman následující výroky měli raději přeformulovat.

„Jednou budeš holkám lámat srdce!“

Zní to docela neškodně. Jakmile si klouček na pískovišti hezky hraje s holčičkou a je na ni milý, jsou takové reakce velmi časté. A ačkoli je to v tom okamžiku jistě myšleno s humorem, může už v dětské hlavě upevnit jisté vztahové stereotypy.

„Ty jsi tak statečný!“

Chlapci jsou často vychováváni k tomu, aby byli silní a odvážní a lepší než ti druzí, což vede k podvědomé potřebě neustálého poměřování. Žádný div, že taková věta padne na úrodnou půdu. I v tomhle případě nepochybně není myšlena zle, ve většině případů právě naopak. Ale nikdy nezapomínejte, že i muži mohou dát najevo své city a nemusí být pořád jen silní a stateční.

„Kluci si s panenkami nehrají.“

Velmi častá věta, a přitom je vědecky dokázáno, že hraní si s panenkami má na chlapce stejný vliv jako na děvčátka – posiluje schopnost empatie, rozvíjí fantazii a řečové dovednosti, a navíc z malých pečujících chlapečků vyrostou báječní tátové.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat