Podpořte svoji dceru k růstu v sebevědomou ženu

Žádní rodiče nejsou perfektní a bez chyby. Ale i přesto existují občas jasná pravidla ve výchově, která je dobré dodržovat. Co byste například neměli nikdy říct své dceři?

Být rodičem není vždycky snadné. A jakmile vám okolí začne říkat, co byste měli a neměli dělat, vedete jenom ke ztrátě důvěry ve vlastní schopnosti a nekonečným diskusím. Ve věcech výchovy byste proti nakonec měli vždycky dát jen na svůj pocit – a především na to, co je pro vás a vašeho partnera ve výchově nejpodstatnější.

Najdou se ale věty, které si muselo vyslechnout hodně malých holčiček. Věty, které zůstanou v hlavě po zbytek života a mohou mít různé negativní dopady na budoucnost dítěte. Věty, které malým holčičkám brání vyrůst v sebevědomé ženy, které se nebojí nových zkušeností.

Které to jsou a kterých byste se měli raději vyvarovat?

„Na to jsi ještě malá.“

Je jedno, jak sny vaší dcery vypadají, podpořte je a nevyprávějte jí, že na svoje představy o budoucnosti je ještě malá. To by totiž mohlo vést k tomu, že poškodíte sebevědomí svojí dcery a nebude schopná ani v budoucnu rozeznat svůj potenciál na jiné věci. I když představy vaší dcery vypadají velmi nereálně, řekněte jí raději, že určitě dokáže všechno, pokud na tom bude tvrdě pracovat a opravdu si věřit.

„To je povolání pro muže.“

Také v oblasti genderového myšlení byste se měli rozloučit se starými představami. Policista, vědec nebo řemeslník už dávno nejsou jen mužská povolání. A pokud vaše dcera chce druhým pomáhat jako policistka, je to obdivuhodný znak síly. Pomozte jí jejího cíle dosáhnout – a nezáleží na tom, jak často svoje plány mění. Protože vaše dítě může být spokojené jen tehdy, pokud ví, že svoje plány může měnit a zatracovat bez omezení.

„Ztrácíš čas.“

Chce vaše dcera jen s batohem na zádech procestovat Evropu? Pokuste se ji v tom podpořit – naučí se nové řeči a pozná svět. Navíc bude odpovědná sama za sebe. A právě pro mladou moderní ženu není větší dar než ještě před zahájení pracovního života nasbírat zkušenosti. Místo abyste ji odvahu brali, podpořte ji při plánování a buďte pro ni oporou, když se na vás obrátí o pomoc.

„Já to udělám.“

Každá máma si přeje, aby její miminko zůstalo miminkem navždy. Není nic neobvyklého, když chcete nové situace svému dítěti ulehčit. Ale je lepší dohlížet na ni potají, zatímco zkouší něco nového než to rovnou udělat za ni.  Především v budoucnu se tahle samostatnost vyplatí a z vaší dcery vyroste sebevědomý člověk.

„To není pro holky.“

Zpátky k genderovým rozdílům – pokuste se prosím nevnucovat své dceři „holčičí“ vzorce chování. Pokud chce poslouchat punkovou hudbu a nosit široké oblečení, dovolte jí to. Očividně se tak vaše dcera cítí dobře a jen kvůli společenským konvencím ji nutit do růžových šatů je nesmysl. V tomto ohledu dejte svojí dceři volnost.

„S tím se nemusíš trápit.“

Tahle věta možná zní jako podpora, ale může vést k tomu, že se vaše dcera bude cítit nepochopená. Očividně za vámi přišla s nějakým problémem a poradit jí, že si s tím nemá lámat hlavu, může být matoucí. Raději jí řekněte, že jí rozumíte, a pokuste se společně s dcerou najít nějaké řešení.

„Nejez tolik.“

Tahle věta je zakázaná především v pubertě. Samozřejmě, pokud se nejedná o nějaké zdravotní problémy. Vaše dcera už má i tak dost práce s tím, pochopit svoje nové pocity a smířit se s novými křivkami svého těla. Nejlepší cestou je, naučit dceru správným a vyváženým stravovacím návykům a jít jí dobrým příkladem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat