Aktivity pro rozvoj motoriky malého předškoláka

Zavřené školky znamenají nejen komplikaci s hlídáním, ale také výzvu, jak „suplovat” jejich vzdělávací a přípravnou úlohu. Kidtown.cz, obchod s hračkami pro rozvoj dítěte, připravil pro rodiče materiály, tipy na aktivity i hračky, které děti zabaví a zároveň posunou ve vývoji těch správných předškoláckých dovedností.

Děti by před nástupem do školy měly ovládat některé základní dovednosti, s jejichž procvičováním většinou pomáhá právě školka. Je ale vhodné (a v současné situaci v podstatě nezbytné) je procvičovat i doma. „Dítě by mělo znát své jméno, příjmení, datum narození a adresu bydliště. Také vyslovit správně všechny hlásky, poznat první a poslední hlásku ve slově, vytleskávat slabiky, rozpoznat barvy a číslice do pěti, znát geometrické tvary. A také věci, které je vyloženě baví, například zazpívat písničku či říci básničku, nakreslit postavu, stříhat, správně držet tužku,“ říká zakladatelka Kidtown.cz Jana Vyhlídalová.

Z trochu odbornějšího hlediska by předškolák měl být zdatný v pěti oblastech  zrakové, sluchové, motorické, poznávací (kognitivní) a sociální. Dnes se zaměříme na oblast motorickou.

Motorická oblast souhrnně označuje pohybové schopnosti dítěte. „Správný rozvoj motoriky a vývoj řeči se vzájemně ovlivňují. Pokud u dítěte probíhá správný pohybový vývoj, nastupuje většinou v odpovídajícím období i vývoj řeči. Při postižení pohybového ústrojí nebo opožděném motorickém vývoji bývá často opožděn i vývoj řeči. Proto je důležité u dětí rozvíjet hybnost celého těla,“ vysvětluje Jana Vyhlídalová. Do motorické oblasti patří: grafomotorika, hrubá motorika, jemná motorika, senzomotorika a motorická koordinace.

Grafomotoriku trénujte pomocí kreslení a omalovánek, dítě by mělo víceméně umět vybarvovat bez přetahování, obtahovat tvary, překreslit podle předlohy jednoduché obrázky. K procvičování si můžete zdarma stáhnout a vytisknout grafomotorické listy Obrázky a klikyháky kocourka Macourka.

Hrubou motoriku natrénujete při pohybových hrách  skákejte panáka, stavte opičí dráhy, kde dítě musí např. držet rovnováhu, plazit se po břiše, uběhnout určitou vzdálenost, házejte si s míčem. Konkrétní tipy na pohybové hry najdete třeba ve videu Korona-cvička.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat