Základní pilíře výchovy úspěšných dětí

Pod pojmem úspěch si asi každý představí něco jiného, nicméně cesta k němu vždy vede přes rodičovskou výchovu. Proč vaše dítě nechat dělat domácí práce a naučit ho vděčnosti? A víte, jak vlastně vypadá správná pochvala, která padne na úrodnou motivační půdu?

Asi každý rodič si přeje, aby jeho dítě bylo úspěšné a soběstačné. Podle odborníků to ale možná vůbec nezáleží na tom, jakou konkrétní školu bude navštěvovat. Nebo do kolika zájmových kroužků se přihlásí. Tak čím se to dá ovlivnit? Alfou i omegou je výchova. Co pro potomkovu hvězdnou budoucnost tedy můžete udělat vy sami?

Síla dobře mířené pochvaly

Americká psycholožka Carol Dweck, která působí na Stanfordské univerzitě, se domnívá, že pokud se dítě nechválí správně, negativně to ovlivní jeho pozitivní myšlení a celkovou motivaci. Vyhraje-li kupříkladu sportovní závody, oceňte místo samotné medaile spíše ty náročné hodiny tréninků a velké odhodlání. Dle názoru jmenované odbornice pak ratolest uzná a pochopí důležitost vynaloženého úsilí, což je do mnohem přínosnější.

Žádné velké úlevy

Mnoho rodičů dělá tu chybu, že se své potomky snaží ušetřit od všech domácích prací, protože je nechtějí zbytečně odvádět od studia. Vypadá to ale, že to není ten nejlepší přístup. Američtí vědci z Harvardovy univerzity se přiklánějí k tomu, že nějaké povinnosti dětem prospějí, neboť se díky nim naučí zvládat více úkolů najednou, čímž budou samostatnější a zodpovědnější k sobě i okolí.

Rozvíjejte smysl pro vděčnost

Kdyby se vás někdo zeptal, jaká je nejdůležitější podmínka osobního růstu, co byste odpověděli? Experti upozorňují, že je to schopnost najít  dobré nejen v dobách největšího úspěchu, ale i těžkých chvílích selhání. Člověk totiž může objevit zkušenosti i tam, kde se mu něco  nepovedlo. Učte tedy sebe i své děti vděčnosti, a to za vše, co v životě přichází. Někdy totiž i nejbolestnější rány osudu odhalí cenná poznání i ponaučení. Koneckonců, i cesta je přece cíl! Myslíte si to také?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat