Na správný vývoj dětského mozku má vliv spánek i pobyt v přírodě

Chodíte s dětmi na procházky do přírody a snažíte se je naučit základy zdravého stravování? Pak pro rozkvět jejich duševních schopností děláte víc, než si myslíte. A jak s tím vším souvisí spánek, který se nevyplácí přerušovat?

Dětský mozek je sice vytvořen hned po narození, ale to, jak se bude rozvíjet, záleží také na rodičích. A to opravdu hodně! Čím vším podpoříte jeho funkce a tím i kognitivní dovednosti svého potomka?

Spánek svede divy

Přerušovat z nějakého důvodu svému malému pokladu spánek? To pro něj ale vůbec není dobré, varují američtí pediatři. Jejich nedávná rozsáhlá studie prokázala, že mozek našich maličkých se aktivně vyvíjí právě během snění, protože se navazují klíčová spojení mezi neurony. Také se významně posiluje spolupráce mezi pravou a levou hemisférou. Ano, takové se za zavřenými víčky dějí věci! Odborníci tedy často upozorňují na to, že děti, kterým je dopřáno potřebné množství spánku, mívají lepší řečnické dovednosti, paměť i pozornost. Co z toho plyne? Pokud to opravdu není nezbytně nutné, vaše odpočívající zlatíčko nebuďte.

Správná strava je základ

Že určité potraviny příznivě ovlivňují kognitivní funkce, to není žádnou novinkou, ale spíše omílaným faktem. Nefunguje to tak jenom u dospělých, ale i u jejich ratolestí. Zvláštní důraz se pak klade zejména na ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, vejce, ořechy a nejrůznější semínka. Tohle je prý ta správná strava pro mozkové buňky, která se na inteligenci malých i velkých pozitivně promítne! Tedy alespoň podle vědců.

Příroda je mocná čarodějka

Chodíte na rodinné procházky do přírody? Jestli ne, tak byste asi měli. Poznatky jistého španělského výzkumu naznačují, že čas strávený na čerstvém vzduchu a uprostřed zeleně výrazně pomáhá při rozkvětu duševních schopností. Je tedy pro batolata a děti předškolního věku velice cenný! Využijte příjemného jarního počasí a vyrazte třeba do lesa. Kdoví, třeba vám právě díky tomu vyroste doma malý génius…






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat