To snad nemyslíš vážně! Aneb jak ses to zas oblíkla?

Pokud máte doma náctiletou slečnu, pravděpodobně si tuhle větu v duchu občas řeknete. Právě puberta je totiž obdobím hledání stylu, včetně toho módního. A ne všechny experimenty vedou k úspěchu.

Každému z nás bylo kdysi 15. A také nad našimi módními kreacemi jistě občas rodiče nechápavě kroutili hlavou. Možná nad nimi (prohlížíme-li si fotografie z doby naší puberty) kroutíme hlavami i my, případně se nad nimi pobaveně usmíváte.

Jak co nejsnáze přežít u svých dětí tohle období neustálého hledání sebe sama a stylu v oblékání, jež k němu neodmyslitelně patří, aniž bychom si zoufali my nebo ublížili svým dětem?

Nechte je experimentovat

Na nějaký čas budete prostě muset překousnout, že na vás starší sousedky budou pohlížet jako na exotická zvířátka, když s „vymóděnou“ dcerou vyrazíte do ulic. Nesnažte se puberťačku přesvědčit, že by měla nosit něco jiného (přeloženo: něco, co se líbí vám) – neuspějete a navíc by vás čekaly naprosto zbytečné hádky a boje. Je zbytečné vysvětlovat, že chodit v černé nebo naopak v kombinaci naprosto nevhodných barev, v podivně sestaveném outfitu nebo v čemsi, co vypadá jako beztvarý pytel, není právě ideální. Pro vaši dceru totiž zrovna takové oblečení ideál představuje. Ona si svůj styl brzy najde. Respektujte její hledání (samozřejmě stanovte jisté hranice – nechcete, aby se vaše dítě oblékalo třeba příliš vyzývavě apod.).

Jen ať dělají chyby

Můžete denně přednášet o tom, jak zakrýt třeba nějaké to kilo navíc, jak zdůraznit krásně dlouhé nohy nebo vosí pas – pokud se na něco takového vaše dcera nebude cítit, nepřinutíte ji k tomu. Puberta je obdobím tělesných změn a každá dívka na ně reaguje jinak. Řada z nich se snaží nešikovně zakrýt nově nabyté ženské tvary oblečením, jež díky svému střihu přidá hned několik kilogramů navíc, jiné se úzkostně snaží setrvat v oblečení, jež oblékly „před velkou změnou“, čímž svou postavu podivně deformují. Zkuste jim pomoci dobrou radou, ale netlačte na pilu. A pozor na to, co vypouštíte z úst – některými necitlivými poznámkami můžete nevratně poškodit dceřino sebevědomí. A za to oblékání nestojí…

Individualita se počítá

Představa „splynutí s davem“ se spoustě pubertálních dívek nelíbí. A tak se snaží za každou cenu o originalitu. Snažte se dceři vyjít vstříc – sice jste vždycky toužila po tom, jak budete svou holčičku oblékat do šatiček a sukýnek, zatímco ona chodí najednou v otrhaných džínech a kožených bundách, ale překousněte to.

Pokud máte dcery dvě (nebo dokonce dvojčata), nepředpokládejte automaticky, že se jejich vkus bude podobat. Respektujte chuť každé z nich.

Dýchejte zhluboka

Jak už jsme naznačili – pravděpodobně budete při pohledu na módní kreaci svého dítěte v pokušení začít křičet nebo přednášet o vkusu. Nepodlehněte mu. Než zakážete své dceři něco nosit, dobře si to rozmyslete. Pokud se její outfit nevymyká slušnosti nebo se vysloveně netluče s věkem vašeho potomka, překousněte ho. Snažte se spíše v klidu poradit, snáze tak dosáhnete úspěchu (byť částečného). Buďte trpěliví, puberta netrvá věčně. A vaše dcera vám bude za respekt vůči ní vděčná. Minimálně za pár let…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat