Dostat se do školy včas? Chce to cvik

Máte-li v rodině čerstvého prvňáčka, čekají vás nejspíš poněkud hektická a uspěchaná rána. Připravit sebe i dítě tak, aby bylo na osmou ve škole, vyžaduje trochu cviku.

A stačí pár triků, aby se včasný odchod do školy povedl bez většího shonu a problémů. Tak například:

Neberte úzkost na lehkou váhu

Některé děti, jež jdou poprvé do školy (a platí to i pro děti mířící do školky), mohou být z tak velké změny nadšené, jiné naopak lehce vyděšené. I když se váš potomek do školy celé léto těší, neznamená to, že z ní není nervózní. Dovolte mu přibalit si třeba oblíbenou hračku (tedy za předpokladu, že je to nějaká malá hračka) nebo jakoukoli maličkost, jež mu připomene domov a díky které se nebude cítit tak opuštěně. Odvrátíte tak i ranní zdržování, kdy se dítě nemůže „odpoutat“ od známého prostředí a nevědomky je pomalejší, což značně zdržuje.

Organizace je nutná

Velmi se vyplatí připravit vše, co jde, již předešlý večer. Co budete mít vy a vaše dítko na sobě, věci do školy, přezůvky, lahev na pití… Ušetříte si spoustu času, když nebudete tohle všechno hledat narychlo po celém bytě. A také významně snížíte pravděpodobnost, že něco důležitého zapomenete.

Plán a rutina pomohou

Ráno školního dne není časem pro nepředvídanost. Vše musí běžet jako na drátkách. Vstát – nasnídat se – vyčistit zuby – obléknout se – jít do školy. Není prostor pro improvizaci, ale ani pro stres. Všechno v klidu naplánujte a pak dodržujte. Po čase se jednotlivé úkony vašemu dítěti tak zautomatizují, že na ně bude potřebovat i méně času nebude o nich muset přemýšlet, což opět přispěje k úspoře několika chvilek.

Nezapomínejte chválit

Jistě, školní rána jsou samozřejmou rutinou, ale přesto nezapomínejte ocenit, když vše zvládnete včas. Váš potomek bude jistě rád, dáte-li mu najevo, že s ním jste spokojení. Nepodceňujte sílu pochvaly – když dítě uvidí, že vám dělá radost, bude snažit vám ji udělat i příští den. A to opět oceňte.

Pamatujte na spánek

Aby se vám ráno po bytě nepohyboval spíše vyčerpaný zombík, který naráží do nábytku a kalhoty si přetahuje přes hlavu, dohlédněte na to, aby chodilo dítě ve školní dny opravdu brzy spát. Nebude se mu to nejspíš moc líbit, ale vytrvejte. Nejen kvůli „svižnějšímu“ ránu, ale i proto, že spánek je pro dítě a jeho zdraví kriticky důležitý.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat