Co by nám možná rádi řekli učitelé našich dětí

Blíží se září a s ním i návrat dětí do škol. A začne maraton vyučování, psaní prověrek, zkoušení a třídních schůzek. Kromě vašich potomků v něm hrají hlavní roli i jejich učitelé.

Americká učitelská federace (American Federation of Teachers) vypracovala průzkum, v jehož rámci měli oslovení učitelé formulovat věci, na které by rádi upozornili rodiče svých svěřenců, tedy kdyby mohli. A výsledek se hodí i na české prostředí, posuďte sami.

1.    Pokud pracujeme na prvním stupni nebo v mateřské školce, prosím, neříkejte nám, jak roztomilé máme povolání, když si můžeme celý den kreslit a hrát.
2.    Nejsme manželskými poradci. Soustřeďme se na třídních schůzkách na prospěch a práci dítěte. Nevadí, když nás seznámíte se situací doma, ale nečekejte radu, ani pochopení pro sáhodlouhé stížnosti na partnera.
3.    Ani nás příliš nebaví všechny ty písemky a zkoušení. Ale dělat to musíme.
4.    Děti ztrácejí komunikační schopnosti. Znají jen televizi a virtuální vztahy navázané pomocí internetu. Často nejsou schopné řešit běžné sociální situace, bez zásahu učitele nedokážou vyřešit konflikt.
5.    Například stolovací návyky některých dětí jsou hrozné. Bohužel však v drtivé většině odrážejí situaci doma…
6.    Vaše dítě je pro vás jistě středem vesmíru, ale my máme ve třídě ještě 20 dalších.
7.    Vysvětlete, prosím, svým dětem, že používání mobilních telefonů při vyučování je nepřípustné.
8.    Je občas smutné si uvědomit, že chlapík, který pár hodin denně honí po ledě puk nebo míč po trávníku, vydělává měsíčně miliony, zatímco my, kteří vychováváme budoucí generace, bereme jen pár tisíc.
9.    Musíme často zvládat i roli psychologa, rodiče, přítele, poradce, vychovatele… Vypořádáváme se s šikanou mezi dětmi nebo užíváním návykových látek.
10.    Děti velmi rády prozrazují rodinná tajemství. Kolik máte peněz, koho volíte, dokonce i to, že přistihly maminku v koupelně, jak se „holí tam dole“.
11.    Studenti, které si pamatujeme, nemusejí být premianti třídy. V paměti nám spíše uvíznou děti nějakým způsobem výjimečné. Ne vše je ve škole o prospěchu.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat