Přežít bez úhony život s puberťákem

Soužití s puberťákem nemusí být vždycky zrovna procházka růžovým sadem. Máme pro vás proto několik tipů, jak tuto těžkou fázi vás i vašich dětí „přežít“ ve zdraví všech zúčastněných.

Kdo jsem? Co ze mě má být? Najdu si nějakou svoji partu? Nebo lásku? Puberta je období otázek a velkých nejistot. Mnoho mladistvých v nejhorším případě propadá depresím, poruchám příjmu potravy, alkoholismu nebo násilí. Pak je nutné si vzpomenout, že takové děti trpí a potřebují lásku – i když si ji někdy třeba nezaslouží, nebo reagují odmítavě.

Pochopte své dítě

Kdo problému porozumí, umí ho lépe vyřešit. To znamená, že když rodiče vědí, že to není jejich dítě, ale jeho hormony, které se zbláznily, dokážou potom se svým puberťákem vycházet mnohem lépe. Tak například hormon melatonin, tedy hormon spánku, se v této době vyplavuje s až dvouhodinovým zpožděním. Takže děti jsou skutečně unavené později. Ale hormonální změna souvisí i s výkyvy nálady. A že teenager má v hlavě jen nesmysly, také není jeho vina. Oblast mozku, která je odpovědná za rozum, je momentálně v rekonstrukci. A znamená to také, že své emoce zvládají kontrolovat jen opravdu málo.

Hledejte to dobré

Psychiatr Ralph Dawirs tvrdí, že děti, které se změní a jdou neustále proti všemu, jsou důkazem toho, že doteď jste jako rodiče dělali všechno správně. Proč? Protože jenom ten, kdo se může spolehnout na lásku a vlastní bezpečí, se může chovat nevhodně – beze strachu, že by o tu lásku přišel. Lhaní je v této fázi naprosto normální, tím si puberťáci trénují svoje sociální kompetence. Pokud jsou tedy výmluvy nápadité, můžete je s klidem nechat projít.

Zůstaňte v klidu

Přejde to. Skoro všichni puberťáci se jednoho dne vrátí k normálu a bude z nich milý, zralý člověk. Tak jako tomu bylo u vás. Abyste to vydrželi a přestáli lépe, je jednodušší se věnovat a soustředit na sebe – abyste svému dítěti mohli být dobrým vzorem.

A co sex?

Puberta sice u dnešní mládeže nastupuje dříve než třeba v 80. letech – ale ty tři měsíce rozdíl neznamenají, že dnešní děti také začínají dříve i se sexem. Podle průzkumu je to spíše naopak a počet 14letých, kteří už mají sexuální zkušenost klesl. V tomto věku ale většina z nich dostane svoji první skutečnou pusu. A k tomu potřebují podporu dospělých. Studie prokázaly, že i když se děti v pubertě stydí, je pro ně velmi důležité moci si s rodiči o sexu a lásce promluvit.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat