Jak zapojit dítě do domácích prací?

07.06.2021 | Děti a rodina

Děti by se měly přirozeně podílet na chodu domácnosti, proto se pojďme podívat na to, jaké domácí práce a systémy jsou pro ně vhodné v různém věku

Malé děti

U malých dětí je výhoda v tom, že jsou ještě plné chuti do života, do činností se pouštějí s elánem a nejsou zatím otrávené představou, že práce doma je otrava. Pokud vás vidí vytírat podlahu, už se hrnou ke kbelíku a mop na podlahu berou bez váhání do ruky. Všechno, co dělá dospělý, rády napodobují, proto je nemusíte do ničeho honit. Vyplatí se ale pohlídat a pomoct, protože logicky ještě dítě nezvládne vykonat úklidové práce dokonale. Rozhodně byste se na ně neměli zlobit, když něco v útlém věku pokazí. Mohli byste je tím nevratně demotivovat.

Školní děti

Školní děti už mají hlavní náplň práce učení, proto se mohou nad pomocí v domácnosti ošklíbat. Právě proto, že už ale ze školy znají úkoly a povinnosti, musejí pochopit, že řád vládne i doma a společné bydlení znamená společné uklízení. Každý by se měl zapojit podle svých možností – máma, táta i ti nejmenší. Větší děti ocení tabulku s rozpisem a využijí tzv. gamifikace. Gamifikace dělá z úkolů hru a z domácích prací trochu soutěž. Pokud budete mít systém online, potěšíte školáka ještě víc.

Starší děti

Puberťáci a starší děti se většinou práci doma vzpírají nejvíc, nejvíc ale rozumějí, nebo by měli rozumět, že je pro každého člena rodiny nevyhnutelná. V tomto věku si často nabírají brigády, takže kromě školy, musejí řešit i časový managment další povinnosti. Nenechte jim pomoc v domácnosti vypadnout ze zorného pole. Pokud se jim pořádky doma nelíbí, může to pro ně být motivující pro nastartování vlastní kariéry a studiu správně zvoleného oboru.

Rozbijte stereotypy

Žena uklízí a vaří, muž vydělává a nepláče – takhle ne. Zapojujete-li děti do úklidu odmala, všimnete si, že samy nedělají mezi činnostmi rozdíly. Malí kluci rádi vaří, holčičky si zase klidně zkusí opravit rádio. Respektujte, k čemu dítě tíhne, nechte mu všechny možnosti otevřené a budete překvapeni, jak univerzálně dokáže fungovat. Stereotypy, že kluci patří do dílny a holky do kuchyně, zbytečně komplikují dospělým životy, přitom se jim lze přirozeně vyhnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat