Znaky dobrého rodiče

Podle psychologů existují jasné znaky, jak se poznají dobří rodiče. A srovnávání, soutěžení nebo nastavení laťky úspěchu s tím rozhodně nemají nic společného.

Co dělá dobrého tátu a dobrou mámu? Otázka, která dokáže rozdělit. Existuje přece tolik různých témat ohledně výchovy, o kterých se urputně diskutuje – kojit, nebo nekojit, spát s rodiči v posteli, nebo v té vlastní už od narození a tak dále. Seznam je nekonečný stejně jako různé názory. Co je ale opravdu důležité, pokud jde o výchovu dětí? Samozřejmě především láska!

S tím souvisejí náznaky, které ukazují, že jste jako rodiče udělali všechno správně a svému dítě výchovou předali to důležité.

Dítě dokáže předvést celou řadu pocitů

Někdy to může být velmi náročné, ale pokud vaše dítě umí předvést celou pestrou škálu nálad a pocitů, je to vždy dobré znamení. Zloba, hněv, důvěra nebo strach – pokud k vám přijde dítě se svými pocity na dlani, znamená to, že se s vámi cítí bezpečné a pochopené. V takovém případě mu ukažte, že jeho pocity berete vážně a že mu nasloucháte.

Přijde, když má problémy

Zní to jednoduše, je to ale enormně důležité. Nejlepší vizitka pro dobrého rodiče je, když je pro dítě prvním místem v případě obtíží nebo problémů. To znamená, že jste dítěti vytvořili bezpečné hnízdo a pevný základ, kam se může vždycky vrátit, když potřebuje pomoc.

Se svými myšlenkami a pocity se beze strachu z reakce svěří 

Pro tohle jsou základem oba předchozí body. Někteří rodiče nevědomky omezují komunikaci se svým dítětem, když například přehnaně reagují nebo naopak nereagují na myšlenky a pocity svého potomka. Například citlivé děti nechtějí své rodiče trápit, nebo naopak ztratí zájem se svěřovat. Pokuste se je proto přijmout a podpořit své dítě, aniž by to byl zásah do vašeho nebo jejich charakteru.

Rodiče nejsou ani kritičtí, ani hodnotící

Dobří rodiče dokážou svému dítěti dát zpětnou vazbu, aniž by ho příliš kritizovali nebo hodnotili slovy jako „zlý“, „líný“, ale i „poslušný“. Vnější kritika má vliv na jeho chování, ne na jeho charakter.

Dodáváte mu odvahu rozvíjet talent a koníčky

Koníčky a zájmy pomáhají vaše dítě učit se vydržet u jedné věci. Dáváte mu pocit, že něco zvládlo samo a vlastními silami. Občas rodiče nutí děti do takových koníčků, které by sami dělali rádi, ale to může být chyba. Dítě se může cítit pod tlakem, že jeho vlastní přání, zájmy a koníčky nejsou dost dobré.

Dokážete napravit svoje chyby

Každý chybuje. I ti nejlepší rodiče někdy udělají chybu. Tedy mnoho chyb. Důležité ale je se z nich poučit a napravit je. Pokud tedy křičíte, nebo reagujete přehnaně, je nutné se za chybu omluvit a vysvětlit ji.

Zdroj: názory autora, parentingforbrain.com, verywellfamily.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat