Poporodní depresí trpí i muži

Poporodní deprese bývá spojována výhradně se ženami. Ale mívá ji i jeden ze čtyř čerstvých tatínků! Co všechno stojí v pozadí, tedy kromě hormonů?

Narození dítěte je bezesporu jedním z nejšťastnějších okamžiků v životě člověka. Obrovské štěstí, které ho provází, je ale vykoupeno dávkou stresu, dosud nepoznaných povinností, obavami, únavou a vyčerpáním. Právě toto jsou faktory přispívající k rozvoji poporodní deprese, kterou podle Americké psychologické asociace trpí až 20 procent novopečených maminek. Ovšem ani jejich drahé polovičky nejsou z obliga!

Něco jako veřejné tajemství

„I když se o ní příliš nemluví, ve skutečnosti je mužská poporodní deprese naprosto běžný jev. Nejčastěji se objevuje tři až šest měsíců po příchodu nového člena rodiny,“ vysvětluje americký psycholog Scott Bea. Ten se odkazuje na závěry četných studií, z nichž vyplývá, že tato forma deprese postihuje jednoho ze čtyř příslušníků silnějšího pohlaví. Důvody jsou biologické, i když vlastně jen částečně.

Ach, ty hormony!

„Každý ví, že se hormony matek během samotného těhotenství i po něm hodně mění. Existují však vědecky podložené důkazy, jež potvrzují, že i otcové po narození potomka silně pociťují hormonální výkyvy a s nimi spojené emocionální bouře,“ odhaluje jmenovaný specialista. Ten zároveň poukazuje i na další vlivy, které v mužské poporodní depresi sehrávají své podstatné role. A s biologií nemají co dělat! Kde přesně je problém?

Už si mě vůbec nevšímáš!

Psycholog Scott Bea zastává názor, že se pánové hůře smiřují s faktem, že už nejsou středem pozornosti. O tu je připravuje miminko, jež vyžaduje neustálou péči a hlavně veškerou energii jejich partnerek. Teplé večeře už dávno nejsou standardním pravidlem a společně trávený „milenecký“ čas začíná být matnou vzpomínkou. Muži cítí také tlak spojený se zajištěním rodiny, což zvyšuje stres kolem financí a kariéry. Když se k tomu připočítá ještě spánková deprivace a nedostatek volného času, frustrace nabývá na rozměru.

„Mít poporodní depresi není vůbec nic ostudného. Otcovství je nová role, která vyžaduje spoustu času a práce. Aby si muži zachovali pozitivní náladu, měli by mluvit o svých pocitech. Anebo zvážit konzultaci s psychoterapeutem,“ uzavírá Scott Bea.

Zdroje: wikipedia.org, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6659987/, https://health.clevelandclinic.org/yes-postpartum-depression-in-men-is-very-real/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat