Podpořte hudbou správný vývoj dítěte

Zpívat z plna hrdla, tancovat a lžící rytmicky bubnovat do hrnce – i když to někdy hudbu příliš nepřipomíná, mají děti vrozený hudební cit. A pokud ho budete podporovat, promítne se to pozitivně na chování k druhým dětem, ale dokonce i na vlastní motoriku.

Když děti slyší hudbu, nezůstanou většinou jen tak sedět. Skáčou, tleskají a zpívají – což znamená, že jejich rytmus a nadšení pro hudbu je vrozené. Ale první hudební pokusy připomínají spíše hluk než nějaký libý zvuk, proto je důležité jejich nadšení správně nasměrovat, a tím trénovat nejen hudební nadání, ale i sociální schopnosti a motorické dovednosti.

Hudba spojuje

Většina dětí ani přes jejich ranou hudební průpravu bohužel žádnými hudebními supertalenty nebude, ale to není ani cílem programu. Mnohem více se takovým „muzicírováním“ podporuje motorika, šikovnost a kreativita. A především malé děti prožívají smysly jako sluch, cit a hmat mnohem intenzivněji a seznamují se tak s vlastní řečí, kulturou, uměním a tancem. Kromě toho podporuje hudba také sociální pospolitost, protože děti se při ní poslouchají a respektují jeden druhého.

Hudební průprava doma

Ovšem nemusíte teď rychle shánět hudební kroužek pro batolata. S trochou kreativity můžete své dítě hudebně nadchnout i doma. A nepotřebujete k tomu ani žádné hudební nástroje. Abyste naučili svoje děti rytmus a jemnou motoriku, stačí vám do hudby tleskat, plácat, broukat nebo klepat.

A ani hudební nástroje nemusí být drahé. Jako společnou činnost si je můžete vyrobit doma vlastními silami – ušetříte peníze, a ještě si užijete legraci. Chrastítko se dá vyrobit z ruličky toaletního papíru naplněné rýží, čočkou nebo hráškem a konce přelepit. A stejně jednoduše uděláte z květináčků nebo konzerv bubínky a z dřívek zavěšených na větvičce zvonkohru.

Zdroj: názory autora, life line







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat