Raně školní puberta je světem chaosu dětských emocí

Máte doma potomka ve věku 5 až 7 let a jeho chování je jako na houpačce? Možná si už teď říkáte, že až přijde puberta, že si ještě užijete. Věřte, že puberta je blíž, než si myslíte. Člověk totiž neprochází jen jednou. To, co právě teď zažíváte se nazývá „puberta měnícího chrupu“.

Tahle předškolní nebo raně školní puberta je doba velkých emocí – hněv, smutek, radost, nekonečná láska a absolutní velkorysost, to všechno se může objevit, a dokonce během jednoho dne. Ale nebojte se – dá se projít i tímto obdobím. Puberta měnícího chrupu je fáze, která přichází, když už si myslíme, že bychom mohli konečně mít klid. Po období vzdoru a před pubertou doufáme v alespoň v pět až šest klidných let. A pak přijde zlom.

Co vlastně čekat?

Je to doba emočního chaosu, protože právě v této době děti poznají celou škálu různých pocitů. Jsou buď strašně naštvaní nebo velmi přítulní, chtějí si sbalit kufr a odstěhovat se, a přitom potřebují mnohem víc pozornosti a povzbuzení. A vy si říkáte – to nevadí, tak to u dětí prostě je. 

Ale i v této pubertě můžete počítat s tím, že přijdou všechny pocity najednou. Vaše dítě pohltí natolik, že zatímco se ještě zmítají hněvem, chtějí zároveň mazlit a podpořit. To není snadné ani pro vás, ani pro vaše dítko. Je totiž zatraceně těžké ve vteřině zapomenout na to, jak vás vlastní dítě urazilo a vzít ho do náruče a objímat.

Náročná fáze

Pokud vás to potěší, všichni rodiče jsou v této náročné fázi tak trochu přetížení. Je to doba plná výzev, ve které jste ale pro vaše děti stále tou nejdůležitější osobou. Možná občas ten pocit nemáte, protože s nově nabytými pocity nezávislosti a velikášství vaše děti nevnímají, že jim je stále jen šest roků.

Kontrolované dobrodružství

Naopak jsou vaše děti právě teď velmi odkázáni na vaši pomoc a potřebují od vás dodat odvahu. Občas totiž mají pocit, že neumí a nedokážou nic. Proto pomáhá, když jim zadáte úkoly těžké, ale ne tak, aby je nezvládly. To nazýváme „kontrolované dobrodružství“ a pomáhá nejen dětem, které se cítí malé na všechno, ale i těm, které jsou dlouhodobě naštvaní. Kontrolované dobrodružství může být například nákup pečiva v pekařství, návštěva kamaráda v sousedství nebo úklid koupelny. Všechno, co vaše dítě právě zajímá a dodá jim odvahy.

Jak dlouho to potrvá?

Puberta měnících zubů začíná okolo pátého roku a trvá asi do jedenácti let. U každého je to samozřejmě jiné, většinou ale s koncem „malé“ puberty nastupuje ta „velká“, kdy na řadu opravdu přicházejí hormony. A to je ten velký rozdíl. U puberty měnících zubů jsou sice děti také zmítané novými pocity a chovají se mnohdy iracionálně, ale jejich chování neřídí hormony.

Zdroj: familie.de






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat