Frustrované dítě není zlobivé dítě

Bohužel se frustrace nikomu v životě nevyhne. A protože ji děti zvládají různě, občas jsou jejich rodiče terčem v oku okolí. Jak dětem pomoci a naučit je frustraci zvládat?

Frustrace se u dětí projevuje různě – některé křičí, jiné tlučou kolem sebe a další třeba koušou. Často je to reakce těla, které mnohdy děti nemohou ovládnout. Vydržet to není pro rodiče jednoduché, ale pro děti je to důležitý krok, jak do budoucího života vstoupit silnější a odolnější.

Jak ale být oporou pro „vzteklé“ dítě? Tak, že mu budete jako rodiče k dispozici a frustraci dítěte vydržíte. A abyste to opravdu zvládli, máme pro vás několik tipů, jak zvýšit odolnost proti frustraci.

Trénujte odolnost

Cvičit frustrační toleranci můžete tak, že dětem předáte dětem malé úkoly. To může být skládání prádla nebo prostírání stolu. Je jasné, že se jim to nepodaří všechno, ale tím porostou.

Neplňte každé přání

Děti nepotřebují všechno hned teď jenom proto, že si o to řeknou. Za prvé je pro ně cenná skutečnost si na něco, co si přejí, počkat někdy i trochu déle. A za druhé, pokud budete přání plnit vždy a okamžitě, přestane to děti těšit.

Nediskutujte bez cíle

Děti jsou experti na to, když nechtějí něco udělat, vést dlouhosáhlé diskuse. S jasným cílem – vyvlíknout se z nechtěné situace. Nenechte do takových diskusí bez cíle vtáhnout, ale naopak jasně řekněte, co od svého dítěte chcete (sklidit stůl, obléct si boty) a nedávejte prostor k vyjednávání.

Nechte je nudit

Nuda je naprosto v pořádku. Mnoho rodičů má, naprosto bez důvodu, strach z toho, že by se jejich děti nudily. Samozřejmě, že děti nejdříve přijdou za rodiči, když nevědí, co dělat. Vy to ale vydržte a nenabízejte možná řešení. Vaše děti tuhle mini frustraci mohou s klidným srdcem zažít, než je napadne něco zajímavého.

Učte trpělivosti

Vzájemné naslouchání a nechat druhého mluvit – a domluvit – je také nácvikem frustrační tolerance. Protože děti se tak učí, že ne vždy mohou mluvit jen oni, ale i jiný názor je důležitý. Mimochodem je to dobrá příprava na školu.

Nechte je prohrát

Ano, nikdo to nedělá rád, ale dětem to, že je necháte vždy vyhrát, nic nepřinese. Protože ostatní děti to dělat nebudou… A ani později v životě nebudou vaše děti vždy stát na stupni vítězů.

Buďte vzorem

Buďte pro svoje děti každý den tím nejdůležitějším a nejlepším vzorem. A to právě i s ohledem na frustrační toleranci. Rozčílíte se rychle, když není něco podle vašich představ? Dokážete zachovat klid, když se ukáže, že vaše rozhodnutí nebylo správné? Necháte druhé domluvit? Děti se většinu věcí učí od vás, dbejte proto na to, jak se chováte, když dojde na nějaké zklamání.

Zdroj: familie.de






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat