Sebevědomé dítě je výsledkem správné výchovy

Základ sebevědomí se pokládá v prvních 6 letech života. Takže to, zda dítě později vyroste v sebevědomého dospělého, závisí na tom, jak se k nim chováme v jejich nejranějším dětství.

Rodiče mají velký vliv na rozvoj psychiky svých dětí výchovou. Existuje několik způsobů, kterými ale můžete duši dítěte mnohdy nenávratně poškodit. Není něco z toho součástí vaší výchovy?

Křik, nadávky a urážení

Pokud rodiče na své dítě křičí, urážejí ho nebo mu často nadávají, má to negativní vliv na psychiku dítěte. V souladu s tím se mohou u dětí vyvinout poruchy chování, nebo dokonce deprese. Křik a nadávky mají tedy stejné důsledky jako fyzické tresty (1).

Přehnaný zájem

Protitrendem k antiautoritářskému rodičovství se zdá být helikoptérové rodičovství. To zahrnuje přehnaný zájem o dítě, které končí kontrolou a silným upnutím se na dítě. U dítěte může toto chování rodičů vést k úzkostným poruchám, v nejhorším případě k depresi. Kromě toho mají děti často problémy s relaxací a je pravděpodobnější užívání sedativ v dospělosti (1).

Žádná odpovědnost

Rodiče, kteří svým dětem nedopřávají žádnou odpovědnost, riskují, že děti na nich budou v pozdějším životě závislé a mají také nízké sebevědomí. Odborníci doporučují přenechat dětem odpovědnost už od raného věku. Díky tomu odolávají omezením a jsou schopné hlubokých vztahů. Později v životě je pro ně snazší převzít odpovědnost za sebe, své životy a své potomky (1).

Nepravidelná doba spánku

Nepravidelná doba spánku může vést k hyperaktivitě u dětí. Stejně tak se mohou u dětí, které nemají pevnou dobu spánku, potýkat se sociálními a emocionální potížemi. Nepravidelná doba spánku je také škodlivá pro zdraví a vývoj mozku. Vývoj dítěte v mladém věku má obrovský dopad na pohodu a zdraví v pozdějším životě. A nesrovnalosti ve spánkovém chování, zejména pokud se vyskytují v důležitých vývojových fázích, mohou být obzvláště závažné (2).

Sledování televize 

Pokud se děti dívají před dosažením věku dvou let hodně na televizi, naruší se jejich jazykový vývoj. Kromě toho je přílišné sledování televize spojeno s poruchami pozornosti a nedostatkem čtenářských a aritmetických dovedností. Pouze pro děti ve věku od 2,5 do 5 let může být mírná konzumace televize prospěšná – za předpokladu, že se jedná o dětské vzdělávací pořady (2).

Používání mobilních telefonů

Pokud trávíte příliš času na mobilním telefonu – a to i v přítomnosti svého dítěte, ohrožujete ho významným způsobem. Na jedné straně může nesoustředění rodičů vést k většímu množství nehod dětí, na druhou stranu se dítě cítí nepovšimnuté a nedůležité. To může vést k nedostatku sebevědomí (2).

Autoritářská výchova

Děti, které byly vychovány autoritářsky, si ve škole vedly hůře a byly vychovávány k nereflektivní poslušnosti. Odborníci vidí důvod v nedostatečném porozumění dítěte. Protože: Pokud rodiče neodůvodňují dostatečně své příkazy, děti jim nemohou porozumět a nemají motivaci je dobrovolně následovat (3).

Nedostatek blízkosti

Čím méně náklonnosti dítě dostane, tím obtížnější bude jeho budoucnost. Děti odtažitých rodičů jsou později nejistější a často mají emocionální potíže, jako je strach ze vztahu. To může vést k sociální izolaci a rozvíjejí se úzkostné poruchy (3).

Bití

Fyzické tresty – jakékoli intenzity a na jakékoli místo na těle!!! – způsobují obrovské škody na dětské psychice. Četné studie a průzkumy ukazují, že bité děti jsou často sami agresivní a / nebo hyperaktivní, vyrušují ve škole a v budoucnu často sami své děti bijí (3).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK402020/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK568743/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6339084/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat