Poporodní depresí častěji trpí prvorodičky a matky dvojčat

Poporodní deprese je hodně citlivé téma. Řada žen nevyhledá odbornou pomoc jen proto, že obrázek zoufalé matky příliš nezapadá do očekávané vize spokojeného mateřství.

Narození dítěte patří mezi nejkrásnější životní okamžiky. Pocity obrovského štěstí a nepopsatelné lásky se však střídají se stresem, prudkými hormonálními výkyvy, novými povinnostmi, únavou i vyčerpáním. Mnohdy se dostavují také potíže s kojením, a navíc i partnerské hádky. I tyto faktory jsou obvyklými příčinami poporodní deprese, která podle Americké psychologické asociace postihuje 10 až 15 procent novopečených maminek (1).

Matka jako ztělesnění spokojenosti?

Poporodní deprese má tolik stigmatu. Společnost očekává, že mateřství je nejúžasnější období v životě ženy, proto se za ni hodně pacientek stydí. Nechtějí být odsuzovány, z obav tedy nevyhledají ani odbornou pomoc. Mimochodem, tato psychická svízel se nevyhýbá ani mužům, i když má trochu jiné příznaky (1). Souvisí s ní věk?

Načasování a dvojitá dávka pláče zatěžují psychiku

Nedávná americká studie publikovaná v magazínu The Journal of Affective Disorders prokázala zajímavá fakta (2). Odborníci z univerzity Johnse Hopkinse ve spolupráci s experty z lékařské fakulty ve Virginii do ní zahrnuli více než jeden milion žen ze 138 zemí, načež zjistili, že k poporodní depresi jsou nejnáchylnější ženy mladší 25 let, matky dvojčat a prvorodičky. Autoři tohoto průzkumu také došli k závěru, že u dětí žen s poporodní depresí je vysoká pravděpodobnost budoucích psychiatrických poruch.

Změny jsou nutné!

„Díky velikosti naší studie a dostupnosti celosvětových vzorků jsou naše zjištění významná a definitivní. Získaná data by měla inspirovat zásadní změny v péči o zdraví žen, a to včetně lepší poporodní podpory. identifikace rizikových faktorů a přijímání preventivních opatření může znamenat rozdíl v diagnóze i samotné léčbě,“ vysvětluje spoluautorka studie, kterou je americká specialistka reprodukční psychiatrie Jennifer L. Payne (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519070/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032721014348







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat