Rodinné výlety mají pro děti úžasná psychologická pozitiva

Nechce se vám opouštět domov ani vlastní zahradu, protože rodinný výlet „leze do peněz“? Možná ano, ale děti na něj mohou vzpomínat celý život. A ještě podpoří jejich duševní zdraví!

Nevíte, co s volným víkendem? Využijte hezkého počasí a vezměte děti na výlet. Ať už zvolíte jakýkoli cíl, věřte, že to pro vaše potomky bude nezapomenutelný a hodně přínosný dárek. A pro vás vlastně také.

Hurá, jedeme s mámou a tátou pryč!

Rodinné výlety, dovolené i prodloužené víkendy děti oceňují, a to nejen v tu danou chvíli, ale i dlouho poté. Všechno je to o tom, že si užívají s rodiči, mluví o nedůležitých věcech, hrají si a jedí zmrzlinu. Pro ně jsou to vzácné chvíle, ve kterých jsou jejich zájmy v popředí. Pokud nevíte, za co nejlépe utratit nějaké peníze, je tohle jasná volba (1). A to i z jiných důvodů.

Pomoc při vývoji, která se hodí

Cestování s dětmi je velice prospěšné pro vývoj jejich mozku. Zcela nové a neznámé prostředí může být obohacující. Nabízí také zážitky, které jsou kombinací sociálních, fyzických, kognitivních i smyslových interakcí. Jen se zamyslete. Celá rodina je spolu. Koupe se v bazénu, leze po horách nebo griluje. Tyto zkušenosti zapnou genetickou expresi klíčových mozkových buněk ve frontálních lalocích a posílí výkonné funkce, jako je regulace stresu, pozornost, koncentrace, dobré plánování a schopnost učit se. To všechno zlepšuje fyzické i duševní zdraví. Věnujte čas společnému objevování, může to být spojeno i s vyšším IQ vašich dětí (2). A co víc, tyto zážitky a vzpomínky mají i další pozitivum.

Kouzlo starých časů

Rodinný výlet může být skutečně šťastnou „kotvou“. Podle výzkumu z roku 2015, který provedla britská charitativní organizace Family Holiday Association (3), je pro celých 49 procent lidí nejšťastnější vzpomínka z dětství ta, jež se týká výletu se svými blízkými. Třetina zúčastněných respondentů tohoto průzkumu uvedla, že si stále pamatuje všechny klíčové detaily a okamžiky. „Pomocí takových myšlenek, jež nám přináší úlevu, jsme často schopni přistupovat k problémům s novým smyslem pro perspektivu,“ myslí si ředitel zmíněné organizace John McDonald.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6806863/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3722610/, (3) www.huffingtonpost.co.uk/2015/06/23/family-holidays-happy-memories_n_7643456.html, www.parents.com, www.familyholidaycharity.org.uk







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat