Moje dítě nemá žádné přátele

Všichni rodiče chtějí pro své děti dobré kamarády, se kterými se mohou smát, hrát si a dovádět. Ale co když má dítě problém přátele si najít?

Každé dítě potřebuje přátele. Nemusí jich být mnoho, stačí jeden nebo dva opravdu dobří, na které se mohou spolehnout. Se kterými mohou vymýšlet žertíky a sdílet tajemství. Komu se svěřují, když mámě a tátovi občas s něčím nemohou. Se kterými mohou růst a vyrůstat. Ale ne všechny děti se spřátelí stejně rychle. Někteří mají s navazováním kontaktů potíže.

Proč si moje dítě nemůže najít přátele?

Existuje mnoho různých vysvětlení (1), proč se z dětí stávají outsideři a nemohou se spřátelit. Bohužel mohou hrát roli fyzické abnormality, postižení, ale také sociální postavení. Rodiče by to však neměli přehánět. Dokonce i děti bez drahého smartphonu nebo značkových bot najdou přátele, dokonce i ty s brýlemi, špatným účesem nebo astmatem. Důležitější při navazování prvních kontaktů a přátelství je chování. Sebevědomé, otevřené děti se spřátelí rychleji než ty plaché a úzkostlivé.

Děti, které nemají žádné přátele, mohou rychle získat pocit, že je s nimi něco špatně. Duše malých dětí jsou něžné a mohou se rychle zlomit. Osamělé děti jsou častěji nemocné, jsou náchylnější k depresi. Nezřídka trpí nočními můrami, neradi chodí do školy, jsou nesoustředění a letargičtí. Nebo se pocit osamělosti změní ve frustraci. Děti jsou neklidné, impulzivní, ubližují si a v nejhorším případě mají dokonce sebevražedné myšlenky.

Zvláštní chování nepřehlížejte

Nezřídka se z dětí, kterým se nedostává dostatek pozornosti a uznání mezi svými vrstevníky, stávají třídní klauni. Jsou hlasití, drzí, nekonformní. Ostatní děti je považují za vtipné, ale učitelé jsou naštvaní a rodiče rozladění a překvapení. Ale toto chování je tichý výkřik touhy o pozornost.

Buďte milující a trpěliví. To není vždy snadné, ale tyto děti jsou obvykle velmi kreativní a nápadité. Určitě byste měli tento talent podporovat. Dejte svému dítěti úkoly a odpovědnost, které vyžadují jeho dovednosti a odborné znalosti. To dává vašemu dítěti pocit, že něčeho dosáhlo, aniž by se muselo neustále uměle dostávat do centra pozornosti.

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4219827/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat