Mama hotel zavírá dveře

Počet mladých, kteří stále žijí se svými rodiči, se zvyšuje. A ne vždy za tím stojí finanční důvody, někdy je to prostě doma příliš útulné. Kdy je správný čas být nezávislý?

Máma a táta jsou v pohodě, skvěle se vám daří, doma je útulno a lednice je plná. Proč opouštět tak dokonalé místo? Někteří mladí ani nepřemýšlejí o tom, že by se odstěhovali. Pro děti je ale důležité se rozvíjet a pokud se k tomu nemají sami, musí je dotlačit rodiče.

Jeden ze tří stále žije s maminkou

Ne každý mladý však zůstává doma dobrovolně. Škola trvá mnohem déle než dříve, takže většina mladých začíná pracovat později. Během školy nebo studia je tak mnoho z nich závislých na podpoře rodičů. A to často i na začátku zaměstnání, což znamená další finanční nejistotu. Mimo toho se situace na trhu s bydlením zhoršuje, levné byty je těžké získat.

Rodiče vysílají špatné signály

Zatímco před 20 lety se děti chtěly z domova svých rodičů dostat rychle, dnes je vztah s matkou a otcem často přátelský. Nicméně soužití mladých s rodiči málokdy probíhá hladce. Ani rodiče, ani děti ze své role nevypadnou. Rodiče často vysílají špatné signály zprávy. Po 20 letech starání se o potomstvo touží opět o více času na vlastní život. Už nechtějí prát a žehlit prádlo svým dětem – ale stále to dělají.

Mnoho rodičů se ale dětí vzdát nechce – i když někdy nevědomě. Možná proto, že ani oni sami ještě nevědí, jak žít svůj život bez dětí. Nebo proto, že je jejich manželství v krizi. To, co je potřeba, je upřímnost k sobě samému. Je třeba se zamyslet, proč se vaše dítě nechce odstěhovat – je to kvůli vám, z čistého pohodlí, nebo se dítě bojí odejít do života?

Kdy je vhodné zasáhnout

Jakmile si rodiče uvědomí, jak chtějí žít a že mohou žít sami bez dětí, je vhodné si s dětmi promluvit. Rodiče by měli dát dětem jasně najevo, že je čas postavit se na vlastní nohy. Měli by dát jasně najevo, že chtějí mít čas sami pro sebe. Není to o tom být nepřátelský nebo příliš tvrdý. Samozřejmě nemůžete ale ani očekávat, že vám dítě za takovou zprávu radostně poděkuje.

Stěhování je součástí změny – pro rodiče i dítě. Dítě sice vždy zůstane v očích rodičů dítětem, ale budou s ním zacházet jako s dospělým.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat