Život rodičů malých dětí není zdravý

Zaneprázdněné rodiče to možná nepřekvapí, ale nová studie naznačuje, že mít malé děti může ztížit dodržování zdravé stravy a cvičení.

Být rodičem je krásné a zároveň i náročné. Všechna ta péče o ratolesti, noční vstávání, krocení bolesti při růstu zubů a drobných úrazů, nekončící praní špinavého prádla po hrátkách na hřišti a vysvětlování, proč se děje tohle a tamto, je jednou z nejnáročnějších životních rolí. Snad i proto by se nikdo neměl podivovat nad zjištěním, že rodiče malých dětí jedí víc nezdravého jídla a méně cvičí. Tedy aspoň v porovnání se těmi jedinci, kteří žádné děti nemají.

V kurzu jsou především limonády

Studie (1), která zkoumala více než 1 500 mladých dospělých, zjistila, že ti, kteří mají děti ve věku 5 let nebo mladší, obecně cvičí méně často než nerodiče. A konkrétně maminky podle vědců, jejichž závěry uveřejnil časopis Pediatrics, přijímají více kalorií ve formě slazených nápojů a nasycených tuků, což je špatně (konkrétně se jedná o balíček 400 kalorií navíc). Cukr přispívá k nadváze, tuk zase ucpává tepny (2).

Proč se to děje?

Předpokladem (1) je, že matky volí rychlá a snadná jídla, pokud jde o krmení svých dětí, navíc po svých ratolestech často dojídají, obvykle špagety, kuřecí nugetky a podobně. Souběžně s tím se objevuje myšlenka, že rodiče, a může se jednat i o muže, jsou natolik zaneprázdnění, že na sebe nemají čas. Patříte k nim? Pak se pokuste vyhecovat a zařadit pohyb a sledování jídelníčku do své denní rutiny.

Pokud milujete běh, obstarejte si sportovní kočárek pro jogging, se kterým zabijete dvě mouchy jednou ranou. Protáhnete se a dítě získá nové zážitky sledováním okolí. Co se týče stravovacích návyků, preferujte čerstvou zeleninu a ovoce a krabičkujte. Svačinu tak máte po ruce ve chvíli, kdy se do něčeho potřebujete zakousnout (3).

Síla kolektivu

V případě, že nemáte pevnou vůli, potřebujete motivaci, popostrčit, dohodněte se ostatními maminkami a navrhněte pravidelná setkání. „Aktivity na úrovni sousedství“ jsou efektivní. V partě choďte do parku, jezděte na kolečkových bruslích, plavejte. Kolektiv má skoro až terapeutické účinky (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3081185/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26376619/, (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat