6 situací, kdy před dětmi držet jazyk za zuby

Spousta rodičů si to neuvědomuje, ale i poměrně malé dítě hrající si na druhém konci pokoje, velmi dobře vnímá, co si povídají. Proto je dobré se v přítomnosti dítěte některým tématům zcela vyhnout.

Spousta z nich totiž může nadělat víc škody než užitku, především na sebevědomí dítěte.
Takže čemu se při hovorech v přítomnosti dítěte vyhnout?

Jako by tam nebylo

Mluvit o dítěti, které je jen kousek od vás a je jasné, že vás slyší, ačkoli jste přesvědčení, že vás nevnímá, je neslušné. A je jedno, jestli probíráte jeho úspěchy nebo naopak neúspěchy. Jednak tím můžete spáchat nenapravitelné škody na sebevědomí svého potomka – které dítě rádo vyslechne, že si jeho rodiče například myslí, že nemá k něčemu talent, něco dělá špatně apod.? A za druhé – v podstatě tím ukazujete dítěti, že někoho pomlouvat je vlastně v pořádku. Protože co jiného než pomlouvání je mluvení o někom za jeho zády?

Proč musím mít tak velký zadek?

Vaše děti se učí vnímat své tělo i vaším prostřednictvím. A především na dívky mohou mít negativní poznámky o vašem vzhledu špatný vliv. Budete-li neustále opakovat, jak jste nespokojená se svým tělem, je velká pravděpodobnost, že samy na sebe začnou nahlížet stejným způsobem. A to je velmi nebezpečné, v krajních případech taková situace může u vaší dcery vyústit ve vznik některé z poruch příjmu potravy.

Nesnáším, jak vždycky/nikdy…

Samozřejmě, i vaše dítě musí pochopit, že tatínek a maminka mívají na věci občas rozdílné názory a že je nutné si v klidu ony postoje vyjasnit. Ovšem v takovém případě, tedy v přítomnosti dítěte, je velmi důležité jakou formu pro výměnu názorů zvolíte. Rozhodně se vyhněte emocionálním výbuchům, urážkám a expresivním výrazům!

V tom jsem vážně příšerná/ý!

Jistě, rodiče by se neměli stavět do role neomylných a všeobecně dokonalých bytostí, ovšem časté vypočítávání věcí, v nichž zrovna nevynikáte, není v přítomnosti dítěte zdravé. Pamatujte, že jste pro svého potomka vzorem, že i od vás přejímá způsob, jakým bude jednou nazírat na sebe. Pokud neustále poukazujete na své chyby, může se vám to vymstít…

Ten večírek byl prostě úžasný!

Strávili jste předchozí večer s přáteli, pořádně jste si to užili, a tak se rozhodnete podělit se o své zážitky s partnerem/partnerkou, kamarády, sousedem/sousedkou… Nic proti tomu, ovšem před svými dětmi nepopisujte, kolik jste toho vypili, jak jste se málem ani nemohli dostat domů, jak jste ráno bojovali s následky v podobě kocoviny… Prostě to není dobrý příklad, který byste svým potomkům měli předat.

Musí pochopit, že…

Probírat výchovné strategie s partnerem/partnerkou je jistě velmi důležité. Ovšem v přítomnosti dítěte to nikdy nedělejte. Nikdy…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat