Domácí mazlíčci nenároční na údržbu

Mnoho dětí by chtělo nějakého domácího mazlíčka. Pro každého je ten pravý mazlíček nějaké jiné zvíře. Při jejich pořizování byste ale více než na přání dětí měli hledět na to, kolik času a péče mu můžete reálně poskytnout. Která zvířata nevyžadují náročnou péči?

Kolik péče a času zvíře potřebuje? Máte pro zvíře vhodný prostor a životní podmínky? Kdo se bude o mazlíčka primárně starat? Jak staré je dítě? Odpovídá zvířátko věku a povaze dítěte? Jak vysoké jsou náklady na údržbu domácího mazlíčka? Jaké speciální požadavky s sebou zvíře přináší? To všechno jsou otázky, na které byste si měli ještě před pořízením odpovědět.

Která zvířata nevyžadují příliš péče?

I když většina dětí si přeje psa, je jasné, že právě pes potřebuje nejvíce pozornosti, pohybu a prostoru. Není tedy správnou volbou do stísněného městského bytu s rodinou, která je celý den časově vytížená. Existují ale mazlíčci, o něž je péče jednodušší.

Křeček

Péče o roztomilé hlodavce je poměrně snadná. Jsou samotáři, a proto jejich majitelům nezaberou mnoho času. Patří mezi noční zvířata, proto by klec neměla stát v místnostech, kde lidé spí. Přes den se však křeček schovává a potřebuje svůj odpočinek. Proto veterinární sdružení na ochranu zvířat neřadí křečka pro jeho noční aktivitu jako vhodného mazlíčka k dětem. Malý hlodavec není mazlivé zvířátko, na to je křeček příliš křehký! V ideálním případě se ochočí a postupně vám žere z ruky. 

Péče o křečka není složitá. Denně je potřeba mu měnit vodu a dávat krmení. Dále byste pravidelně měli klec uklízet – alespoň jednou za dva týdny. Místa, kde křeček uchovává potravu, je navíc nutné denně kontrolovat, aby se odstranilo případné zkažené jídlo.

Předpokládaná délka života křečka je jeden a půl až tři roky.

Činčily

Hravé činčily jsou u dětí rozhodně oblíbené a mohou dosáhnout impozantního věku až 20 let. Roztomilé kožešinové kuličky však nemohou žít osamoceně: společenská zvířátka potřebují alespoň jednoho, nejlépe však dva až tři stejné druhy.

Stejně jako u křečka je i toto zvíře aktivní až večer. Velikost klece pro dvě činčily by měla být alespoň 3 m³ a měla by mít několik pater s dostatkem her a úkrytů.

I u činčil si jejich majitelé musí pamatovat, že se sice nechají ochočit, ale nemají náladu na mazlení!

Při chovu činčily na vás čekají následující úkoly: Denně odstraňte znečištěnou podestýlku a nesnězenou potravu, krmte dvakrát denně, denně vyměňte pitnou vodu a nádoby na krmení, důkladně vyčistěte klec a jednou týdně vyměňte podestýlku (možná bude nutné častěji vyměňovat speciální písek).

Šneci

Je pravda, že myšlenka chovat šneky uvnitř se nemusí líbit každému, ale měkkýši jsou zvířata nenáročná na údržbu, jejichž sledování může být vzrušující. 

Například zahradní šneky lze snadno chovat v teráriu/akváriu a lze je ze zahrady vyjmout a později zase vrátit. Větší druhy pak seženete ve zverimexu.

Malí tvorové potřebují dobře uzavíratelné terárium/akvárium, protože mají obrovskou sílu a mohou snadno zvednout i těžká víka. Dno terária/akvária by mělo být pokryto zeminou (terarijní zemina nebo humusové cihly ze zahradnictví). Kromě toho se šneci cítí pohodlně, když se v jejich prostředí nacházejí malé větve a kousky kůry. Součástí vybavení terária je i mělká miska na pití a koupání, kterou je nutné pravidelně doplňovat čerstvou vodou.

Terárium/akvárium je nutné pravidelně čistit a odstraňovat sliz, trus a zbytky potravy. Měli byste dbát na to, aby šneci měli dostatek čerstvého vzduchu a aby byl vzduch vlhký. 

Pokud jde o jídlo, šneci milují ovoce, zeleninu, pampelišky, listy, banánové slupky – ale v případě potřeby dokážou zvířátka přežít až dva týdny bez jídla. Šneci potřebují zdroj vápna, který byste jim měli zajistit v podobě vařených skořápek vajec nebo sépiových skořápek.

Mějte na paměti, že plži se rychle množí – během dvou měsíců se může vylíhnout 30–50 šneků!

Rybičky

Pozorování ryb vám může poskytnout neuvěřitelné množství relaxace a klidu. Ale nemůžete s nimi komunikovat – to by mělo být jasné každému dítěti, které chce akvárium ve svém pokoji.

Náročnost na údržbu ryb je poměrně nízká. Jídlo by měly rybičky dostávat denně, pravidelně je pak nutné jen sledovat a udržovat kvalitu vody. Založení akvária je ale na začátku trochu složitější. Musí se přesně přizpůsobit potřebám ryb, proto si nechte vždy poradit ve specializované prodejně!

Agama

Hledáte fascinujícího, tichého a čistotného mazlíčka – pak by mohl být vousatý dráček vhodným mazlíčkem. Malí draci žijí v teráriu, ale potřebují tam určité požadavky – dostatek prostoru, vhodnou denní a noční teplotu, účinné větrání, teplo, osvětlení a nízkou vlhkost. 

Plaz je denní tvor a je známý jako samotář, proto byste ho měli chovat samostatně.

Agama potřebuje mimo jiné krmit živým hmyzem, což by většinu lidí mohlo zpočátku stát trochu úsilí. Další úkoly pro chov jsou: denní poskytování vody a potravy, každodenní odstraňování trusu a zbytků potravy, stříkání vnitřku terária vlažnou vodou dvakrát až třikrát týdně, výměna substrátu dvakrát ročně.

Opatrní by měli být především lidé s poruchou imunitního systému, těhotné ženy a malé děti, protože agamy mohou někdy přenášet salmonelu. Je proto nutné dodržovat hygienická pravidla.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Pet - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat