Kojení prospívá dětem i maminkám

Kojení je právo i potřeba. Výhody mateřského mléka skoro až přesahují lidské chápání a mají pozitivní dopad na obě dvě strany – matku i dítě. Tohle jsou důvody, proč se ho nikdy dobrovolně nevzdávat!

Světová zdravotnická organizace (WHO), UNICEF a další národní asociace doporučují zlatý standard výhradního kojení pro prvních šest měsíců života miminka. Poté by mělo následovat pokračování kojení s vhodnou doplňkovou stravou po dobu až dvou let. WHO také doporučuje včasný a nepřerušovaný kontakt kůže na kůži, který může významně zlepšit přežití novorozenců a snížit morbiditu a úmrtnost (3). Co se týče samotného krmení miminek z matčina prsu, jde o mnohem víc než plná bříška ratolestí.

Jak a komu kojení prospívá?

Kojení děťátku poskytuje základní živiny potřebné pro rychlý lineární růst, kognitivní vývoj a nárůst hmotnosti v prvních 1000 dnech nebo dvou letech života. Ovšem to není všechno. Mateřské mléko se spojuje s nižším výskytem alergických a infekčních onemocnění v dětství a mladé dospělosti. Ačkoli základní mechanismy těchto účinků nejsou dobře známy, kojení podle vědců vede k dozrávání imunitního systému miminka a pomáhá i matkám (1).

Rakovina prsu je nejčastěji diagnostikovanou rakovinou a hlavní příčinou úmrtí na rakovinu u žen. Studie (2) naznačují, že krmení děťátek z prsu snižuje riziko rakoviny jak prsu, tak vaječníků, zároveň krotí vysoký krevní tlak, zmenšuje dělohu a zastavuje krvácení. Navíc uvolňuje oxytocin, který pomáhá k lepší náladě a emocím.

Vše, co potřebujete vědět

Kojení spálí 500–600 kalorií denně. To znamená, že některé maminky mohou hubnout i bez dalšího cvičení. Množství mateřského mléka, které je žena schopna produkovat, nemá nic společného s velikostí prsou. Maminka s malými prsy může mít právě tolik (nebo více!) tkáně pro tvorbu mléka jako maminka s velkými ňadry. A pozor, mateřské mléko není vždy bílé. Může být namodralé, žluté (ehm-zlaté!), růžové či oranžové podle toho, co se jí a pije (4).

Zajímavostí také je, že maminky předčasně narozených dětí mají mateřské mléko s větším množstvím bílkovin, tuků a dalších minerálů vhodných pro růst kostí a vývoj mozku (5). Neúspěšné kojení může být způsobeno nedostatečným přístupem k podpoře laktace, potřebou brzkého návratu do práce, nepodporujícími partnery, stresem, komunitou nebo mnoha dalšími faktory (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8145659/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6069526/, (3) www.unicef.org/media/48046/file/UNICEF_Breastfeeding_A_Mothers_Gift_for_Every_Child.pdf, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4312189/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3508468/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700827/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat