Nechuť dětí vůči školní docházce

Říká se, že děti nemají rády školu, neboť milují svobodu. Proto se občas stane, že nasimulují nějakou tu nemoc, nebo rovnou přijdou s prosbou o omluvenku. Někdy je ovšem jejich nechuť ke školní docházce závažnějšího charakteru. Proč se děti do školy bojí chodit?

Svátky, prázdniny a jiné dny volna pro většinu dětí představují nejkrásnější a zároveň nejklidnější čas. Pro některé je ovšem bezpečí domova cennější než pro ty jiné. Ne pro množství domácích úkolů nebo povinnost ranního vstávání. Důvodů, proč děti mají ze školy strach, je hned několik. A tyhle čtyři patří k těm nejčastějším (1).

Nepříjemný učitel

Vysokoškolský diplom není zárukou lidskosti, pochopení ani slušnosti. Učitel se může chovat nevhodně. „Jsem rád, že jsem z té školy konečně venku. Nikdy nezapomenu na to, jak si ze mne třídní přede všemi dělal legraci, když jsem něco nevěděl. Schválně mě často vyvolával a pak mě nazýval hlupákem a naprosto neschopným studentem. Normálně mě ponižoval,“ svěřil na sociálních sítích nejmenovaný žák deváté třídy.

Šikana a týrání

Není nic děsivějšího, než muset den co den čelit tyranovi. Ztrpčuje život a má vyčerpávající účinek na sebevědomí dítěte. Ony se ale věci mohou dát do pohybu ne systematicky, ale i nárazově, kupříkladu v rámci nějakého večírku, který potřebuje „oživit“. Pro konkrétní případ netřeba chodit daleko. Slovensko se ještě teď vzpamatovává z otřesného útoku na 11letou dívku, kterou „kamarádi“ opili, svlékli a zbili. Šikana, jež se zmedializovala v lednu letošního roku, dala vzniknout petici za to, aby aktéři byli souzeni jako dospělí.

Zdravotní omezení

Dyslexie, dysgrafie a další poruchy způsobují, že se děti ve škole cítí nejistě. Bojovat se systémem, zaostávat za ostatními a potýkat se s posměšky vrstevníků, pro které jste „neandrtálcem“, je velmi náročné. V případě nejistoty se doporučuje pedagogicko-psychologická poradna, jež spolupracuje se školou, do které dítě dochází. S její návštěvou neotálejte.

Nové prostředí

Nová třída nebo rozvrh. Tenhle skok do neznáma bývá frustrující. Přizpůsobení ovšem chce čas. Týdny nestačí. Dítě, které takové změně čelí, poučte, že než si na nové prostředí zvykne, může to trvat i měsíce.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30480934/ - celý článek, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat