Jednání s obtížnými členy rodiny

Matky, otcové, sourozenci a jejich partneři, prarodiče, tchán s tchyní… Pakliže máte to štěstí, vycházíte s nimi. V opačném případě vám členové rodiny mohou způsobit nejednu vrásku. Jak s nimi jednat, pokud mezi sebou máte nějaký problém?

S rodinnými příslušníky je někdy těžké pořízení. Hádáte se s nimi na každé narozeninové oslavě, a dokonce i svatbě? Vadí vám nevyžádané rady tchyně a neustálé poučování ze strany otce? Hněv a frustrace vůbec nic nevyřeší, ale emoční inteligence ano! Co byste měli udělat proto, aby konflikty s obtížnými členy rodiny nepřerostly v hlubokou a trvalou zášť?

Stanovte a udržujte hranice

Představte si, že máte s partnerem navštívit panovačného tchána. Předem se dohodněte, jak dlouho bude návštěva trvat. Můžete také nastavit hranice pro témata konverzace. Pokud jste vy a vaši příbuzní měli v minulosti vášnivé hádky kvůli politice, náboženství či jiným rozdílným názorům, bude nejlepší, když se okruhu podobných témat budete vyhýbat. V nouzi vždy pomůže věta: „Dnes se o tom nehodlám bavit.“ Nebo: „Pokud budete toto téma stále vytahovat, v zájmu nás všech odejdu.“

Zvládněte svůj vlastní stres

Chvíli předtím, než budete muset komunikovat s někým, kdo na vás „nasazuje“, snižte hladinu stresového hormonu kortizolu. Proveďte krátkou meditaci, projděte se přírodou, párkrát se zhluboka nadechněte, nebo si dejte něco dobrého. (Začnete-li pociťovat stres během samotné společenské akce, neváhejte se omluvit z místnosti, na několik minut ji opusťte a proveďte něco z výše uvedených tipů.)

Vybudujte si svou emoční inteligenci

Posílením své emoční inteligence můžete zlepšit svou schopnost rozumět, zvládat a vyjadřovat emoce. To má pozitivní vliv nejen na vaše rodinné vztahy, ale i na vaše celkové duševní zdraví. „Protivníka“ (v přeneseném slova smyslu) nesuďte, ochotně uznejte jeho nedostatky a pokuste se je omluvit. Ostatně, třeba má i silné stránky. Vždy je ochoten pomoci, podporuje vaše děti a tak dále.

Nikoho se nesnažte změnit

Uvědomte si, že člen rodiny, který je v obtížné situaci, může procházet vlastními drsnými podmínkami. Od osobní nejistoty až po závislost na látkách nebo duševních onemocněních. Jistě, tyto faktory jeho nevhodné chování neomlouvají, nicméně empatičtějším přístupem k němu lépe porozumíte tomu, proč jedná tak, jak jedná. Smiřte se s tím, že někteří lidé mají názory nebo priority, které se nikdy nemusí shodovat s těmi vašimi. Vaše dospělé děti, sourozenci nebo rodiče udělají to, co uznají za vhodné, a nemůžete jejich postoj změnit.

Kdy kontakt přerušit?

V jakém bodě už nefungující rodinný vztah nestojí za záchranu? To může záviset na různých faktorech. Lidé, kteří vás neustále vystavují verbálnímu, emocionálnímu nebo psychickému zneužívání, permanentně vás napadají, uráží a manipulují s vámi, se možná potřebují nadechnout – stejně jako vy. Sobě i jim dopřejte čas, dočasně se od nich odpojte a nechte veškeré emoce vychladnout. Leckdy to zabere.

Zdroje: www.verywellmind.com/how-to-navigate-difficult-relationships-with-family-5120173 - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat