Největší překvapení po narození dítěte

Ve filmech se rodí dokonalá růžová miminka, která mohou ihned na přední obálky časopisů. Realita je ovšem jiná a spousta věcí vás po porodu může překvapit. Na co se připravit, pokud jste zrovna v očekávání? Tohle jsou úskalí novopečených maminek!

Termín porodu se blíží a vy netrpělivě vyhlížíte příchod nového člena rodiny. Jak asi miminko bude vypadat? A vezme vás ihned za srdce? Nepodléhejte iluzím, jste jenom člověk a tomu se mohou stát tyhle běžné věci!

Dítě není vždy čisté a bez pupínků

Bez ohledu na to, kolik knih o novorozencích přečtete nebo jak moc se cítíte připraveně, pleť děťátka vás může vyděsit. Pokožka miminka je totiž v nejranějším období života ovlivněna mateřskými androgeny (pohlavní hormony), které nějaký čas po porodu kolují v těle děťátka a způsobují přechodné zvětšení mazových žláz. Na nose, tvářičkách a čele novorozence se tak mohou objevit pupínky.

Kojení se neobejde bez problémů

Pro mladé matky existuje spousta potenciálních zklamání! Mnohé očekávají, že si dítě přiloží k prsu a ono se samo přisaje a nakrmí. Správnou techniku kojení je ale třeba se naučit – a učený z nebe rozhodně nepadá!

Spousta oblečení nepadne

Kojenecké oblečení máte koupené do zásoby, jenže ejhle. Děťátko má menší či větší porodní váhu, než se očekávalo, takže mu většina těch roztomilých outfitů prostě není. Taky rychle roste, čímž vzniká riziko, že spoustu dětského oblečení zkrátka nestihnete unosit.

Láska nemusí přijít ihned

Některé maminky se na své narozené miminko podívají a ihned ho bezmezně milují. Ovšem není to pravidlo. Jsou i takové, které si na svého človíčka musí „zvyknout“ a vybudovat si k němu vztah. Postupně, s každým dnem, gestem, úsměvem a příhodou. Pokud se láska matky k dítěti neprojeví hned po porodu, ale dozrává postupně, neznamená to, že se jedná o špatnou matku. Žena jen potřebuje trochu času, aby se ve své nové roli adaptovala, nic víc!

Můžete se sesypat

Ne, rozhodně na první dobrou nevíte, co máte dělat, když miminko pláče a je nerudné. Učíte se, stejně jako v zaměstnání, takže zkoušíte všechno možné a nemožné, abyste miminko uklidnila. Občas (spíš většinou) razíte systém „pokus-omyl“. Věnujte pozornost tomu, jak drobeček pláče. Tichý brekot často znamená, že má hlad, nebo je unavené, a hlasitý pláč spíš naznačuje bolest. Ale to vypozorujete, žádný strach!

Zdroje: názor a zkušenosti autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat