Pomoc dětem překonat strach ze zubaře

Chystáte se s dítětem k zubaři? Aby se to celé obešlo bez zbytečného stresu, raději mu předem neslibujte odměny ani to, že k žádnému zákroku rozhodně nedojde. V tomto případě platí, že mlčeti zlato! Proč?

Pravidelné návštěvy zubaře jsou důležité v každém věku. A když jde o děti, platí to dvojnásob! Jenže z pohledu našich nejmenších může být takový výlet traumatickou a děsivou událostí. Vždyť musejí ležet na podivném křesle v neznámé místnosti plné strašidelných předmětů a zvuků. Cizí člověk jim pak studeným kovovým předmětem šťourá v puse, což je logicky znepokojuje. Jak dětem dentální prohlídky co nejvíce usnadnit?

Čím dříve, tím lépe

První návštěvu stomatologa se obvykle doporučuje absolvovat v období, kdy se objeví první zoubek, tedy okolo jednoho roku. A existuje proto dobrý důvod. S každou opakující se kontrolou si dítě zvykne na zubařské křeslo a skutečnost, že se mu někdo dívá do úst. Vy jakožto rodič zase dostanete ponaučení o správném čistění i potravinách, které zvyšují riziko zubního kazu, čímž můžete ledasčemu předejít (1).

Neslibujte, co nemůžete ovlivnit

Před samotnými kontrolami se snažte mít pozitivní přístup. Vyvarujte se však detailům o ošetření, jako je možnost vrtání nebo trhání. Vyvolá to jen vlnu otázek a zbytečný stres navíc. Také svému dítěti neslibujte, že všechno bude v pořádku, protože lékař jen spočítá zoubky a půjdete domů. Kdyby opravdu došlo na nějaký drobný zákrok, vaše ratolest to bude brát jako zradu od vás i personálu ordinace. Ztracená důvěra zkomplikuje každou další návštěvu (1).

Zapomeňte na úplatky

„Když budeš hodný a nebudeš plakat, maminka ti pak koupí to obrovské lízátko.“ Je to nevinná věta, že? A snažíte se tak své malé zlatíčko jen uklidnit, namotivovat a poskytnout mu něco, na co se může těšit. Vypadá to jako skvělý manévr, ale nadělá víc škody než užitku. V malé dětské hlavičce pak začnou kolovat myšlenky týkající se toho, co jen na zubaři může být tak špatného, že mamka mluví o brečení? Po ukončení prohlídky potomka raději pochvalte za statečnost a ukázkové chování. Malou hračku na povzbuzení mu koupit můžete, ale nechte si ji spíše jako překvapení (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6178666/, (2) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat