Je dceři 14 let? Pozor! Jde o nejrizikovější věk, kdy se může dostat na scestí

Australský psycholog Steve Biddulph specializující se na vývoj a zrání adolescentů tvrdí, že dívky dnes dospívají o čtyři roky dříve než před dvaceti roky. Především v tom aspektu, kdy se dostanou na scestí a začnou podléhat špatným partám, alkoholu a drogám. Zatímco jejich rodiče se vydávali na temnou dráhu osobních problémů v osmnácti, dnes dívky propadají negativním vlivům společnosti už ve čtrnácti.

„Pokud se dívka vydá špatnou cestou, bude to ve čtrnácti,“ předpovídá docent Steve Biddulph na stránkách australského listu Daily Telegraph.

Podle něj před dvaceti roky na dívky v pubertě neútočily sociální sítě, svět chytrých telefonů, móda, posedlost vyzáblostí a reality show v televizi. Tehdy totiž většina z toho vůbec neexistovala. Tohle vše ale dnes vyvolává enormní stres, který vede k poruchám příjmu potravy, špatnému vnímání vlastního těla a úzkostem, což vše dohromady devastuje životy dívek od deseti let směrem nahoru.

„Úzkostí a depresí u dívek v pubertě je dnes dvakrát více než před deseti roky, přibývá také sebevražd, zatímco u chlapců vnímáme pokles těchto negativních jevů,“ tvrdí docent Biddulph.

Jakmile dívka zažívá úzkost, začne být také nepříjemná a vulgární. Ve školách se to děje hlavně těm slečnám, které doma mají nejméně lásky a podpory od rodičů.

„V naší generaci se desetiletá dívka vzbudila v sobotu ráno a řekla si, co asi dnes budu dělat. Dnes si pomyslí, co si dnes vezmu na sebe. Existuje důvod, proč se tohle děje ve čtrnácti a ne v osmnácti. Mozek se velmi liší. Čtrnáctileté dívky mají mozek, který se rozpouští, beznadějně se snaží myšlením zvládnout všechny problémy. Všechny problémy – porucha příjmu potravy, opíjení se a ubližování si – jsou úzkostnými poruchami s podobnou příčinou, ale záleží jen na tom, jak to dívky uhrají,“ dodává Biddulph na stránkách australského Daily Telegraph.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat