Bez dětí, ale šťastnější

Výzkumníci v oblasti štěstí zjistili, že rodiče jsou často nešťastnější než lidé bez dětí. Důvodem jsou v mnoha případech finanční potíže.

Pro mnoho lidí je mít děti štěstím a svou roli rodičů přijímají s nadšením. A většina z nás by pravděpodobně souhlasila s tím, že život je skutečně naplňující pouze tehdy, když máte děti. Ale je to skutečně pravda?

Nová studie (1) vědců zabývajících se štěstím ukazuje, že mnoho rodičů je po porodu nešťastnějších, než když byli bezdětní. Vědci z Dartmouth University zkoumali jeden milion rodičů během 10 let. Důraz kladli především na životní spokojenost poté, kdy se stali rodiči.

Děti jsou drahé a rodiče nešťastní

Studie (1) přišla s nečekanými výsledky. Zjistila totiž, že mnoho lidí je po porodu nešťastnější než předtím. Podle výzkumníků je to většinou z finančních důvodů. Náklady na děti jsou obrovské, a navíc potřebujete většinou i větší byt a často i větší auto. 

Nejprve kojenecké oblečení a plenky, později koníčky a škola – děti mají mnoho potřeb. Navíc jeden rodič, nebo dokonce oba, často po porodu pracuje méně. Podle statistik (2) dítě do 18 let „stojí“ přibližně 3 a čtvrt milionu korun. To je suma, která mnoha rodinám často velmi chybí a materiální podmínky jsou pro štěstí velmi důležité.

Práce vás nebaví, ale složenky se neptají

Není jednoduché pracovat na plný úvazek a zároveň vést harmonický rodinný život. Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem pokulhává, je proto pochopitelné, že mnozí rodiče pociťují štěstí méně, než původně čekali. Zvláště pokud se kvůli dětem dostali do finančních potíží. Aby v první řadě nedošlo ke „studené sprše“, měly by páry při plánování rodiny zvážit především finanční aspekty. Jak bude vaše práce vypadat po porodu? Je příjem na rodičovské dovolené dostatečný? Vhodné je také našetřit si finanční rezervu. Pak jistě bude svět s dětmi mnohem šťastnější (3).

Zdroj: (1) www.welt.de/wirtschaft/article189689803/Familie-Kinder-machen-gluecklich-wenn-Eltern-ein-Problem-loesen.html, (2) www.mpsv.cz/documents/20142/225508/Zpr%C3%A1va+o+rodin%C4%9B+2020.pdf/c3bdc63d-9c95-497d-bded-6a15e9890abd, (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat