Vlastnosti dědičné pouze ze strany otce

Celá máma! – Nebo ne? Zatímco po matkách dědí miminka hodně, některé zajímavosti ovlivňují i ​​tatínkovy geny.

Pro vnější a osobní vlastnosti dítěte jsou rozhodující geny rodičů. Na velikosti těla, rysech obličeje nebo nemocech potomků se podílejí matka i otec. Existují však některé zajímavé souvislosti mezi otcovskou genetikou a různými nemocemi a vlastnostmi dětí.

Otisk prstu

Každý otisk prstu je individuální. Navzdory tomu se zdá, že otisky prstů dětí připomínají otisky otců více než otisky matek.

Fotický kýchací reflex

Někteří lidé při pohledu do slunce kýchají. Tento jev se nazývá fotický kýchací reflex (ACHOO syndrom) – a často se přenáší z otce na dítě. Pokud má otec kýchací reflex, je pravděpodobnost kolem 50 procent, že jej přenese i na své děti.

Barvoslepost

Barvoslepost stejně jako červeno-zelená slepota se vyskytuje převážně u mužů. To proto, že geny zodpovědné za narušení barevného vidění jsou na X chromozomech. Vzhledem k tomu, že ženy mají dva z nich, mohou snadno vyměnit vadný chromozom X za neporušený. U mužů se pak rozvíjí porucha barvy.

Proto jsou to většinou otcové, kdo genetickou vadu přenášejí na své syny. Dívky od barvoslepých otců většinou pouze zdědí dispozice k červeno-zelené barvosleposti. To znamená, že nedostatek barvy mohou přenést na vlastní syny – sami jím ale netrpí. (V tomto případě by syn zdědil poruchu barevného vidění po svém dědovi.)

Plodnost u chlapců

Pokud má táta takzvanou oligospermii, jeho syn má často později stejný problém. V případě oligospermie je v jednom mililitru méně než 20 milionů spermií – to může omezovat plodnost. Mimochodem, asi 20 až 150 milionů buněk na mililitr je normálních.

Pohlaví

Samotné spermie jsou zodpovědné za pohlaví dítěte během oplodnění. Vaječná buňka vždy nese chromozom X. Mužské spermie nesou chromozom X nebo Y. Spermie, která dorazí do vajíčka jako první, určuje pohlaví dítěte. Pokud spermie dorazí s druhým chromozomem X, bude to dívka (XX). Pokud máte chromozom Y, bude to chlapec (XY).

Délka života dítěte

Délka života je ovlivněna mnoha faktory. Mimo jiné nemoci, životní styl a nepředvídatelné události. Svou roli ale hrají i geny. Zvláště důležité jsou zde takzvané telomery. Telomery jsou zodpovědné za ochranu genetického materiálu.

Čím kratší telomery, tím je člověk náchylnější k nemocem. Protože velmi krátké telomery mohou způsobit problémy s dělením buněk. Délka telomer se přenáší pouze z otce na dítě.

Mimochodem zvláště dlouhé telomery se na dítě přenášejí v případě pozdního otcovství.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842508/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat