Komentáře k článku

Majka 02.01.2023

Syn podoba a nemoci do rodiny manžela, dcera podoba do mojí rodiny.

Marta 02.01.2023

Moji synové - jeden podoba mého otce, povaha po mně, druhý celá tchyně a povaha mého otce...

Jíťa 01.01.2023

Zajímalo by mě, co znamená v případě mutované genu- homozygot, když je uvedeno- mutovaný homozygot s fenotypovou penetrací? Rozumí někdo tématu hlouběji? Děkuji

Jíťa Jíťa 01.01.2023

Konkrétně to "fenotypovou penetrací". Co to pro nositele znamená.

Luke 01.01.2023

Mám 2 kluky, jeden celý máma, druhý já. Každý máme svojí kopií

Jaromír ŠRÁMEK 31.12.2022

Je to přece jasné - krásu a inteligenci mají děti po tatínkovi a všechnu špatné vlastnosti po matce !!! No ale vážně - podle toho co se tvrdilo dříve se vlastnosti dělí přes generaci - tedy po prarodičcíh.

Jarmila 31.12.2022

Dcera po otci, syn po matce

Dante 31.12.2022

Zdá se, že tento článek je jen dalším příspěvkem ke genderovým stereotypům a kliše.. Copak opravdu po mužské linii se nedědí také kladné vlastnosti?

Alena 31.12.2022

syn je spíš po mně, dcera po otci

Fogyn 31.12.2022

Matka je jistá, a že dítě je celý tatínek, to libě zní nejen otcům, ale i široké veřejnosti. Preferujme toto konstatování.

Jarmila Fogyn 31.12.2022

Příroda zařídila, že z počátku života dcery po otcích, aby se v nich vzhlédli a starali se

mirka 31.12.2022

můj syn je spíš po mém tatínkovi.

QCMZ 31.12.2022

Nezda se, ze autorka nastudovala cely rozsahly vyzkum se vsemi odkazy na literaturu. Bohuzel je hodne takovych, kteri publikuji spatne prezvykanou slamu. Mozna by bylo lepsi delat neco, co clovek umi, nez 'si vypujcit' neci praci, spatne ji pochopit/tedy nepochopit/ a takovy nesmysl publikovat. Snad jeste funguje ,,novinarska cest". Jak jiz uvedeno v jinych prispevcich, original je o necem jinem: Genetic origin of the relationship between parental negativity and behavior problems from early childhood to adolescence: A longitudinal genetically sensitive study. Abstract: "Little is known about how genetic and environmental factors contribute to the association between parental negativity and behavior problems from early childhood to adolescence. The current study fitted a cross-lagged model in a sample consisting of 4,075 twin pairs to explore (a) the role of genetic and environmental factors in the relationship between parental negativity and behavior problems from age 4 to age 12, (b) whether parent-driven and child-driven processes independently explain the association, and (c) whether there are sex differences in this relationship."

Vlaba 31.12.2022

Ach ta čeština... dědičná nemoc dneška...

SK 31.12.2022

Mohu se zeptat,který chytrák psal tuto hloupost ? Jediná pravda je, že barvoslepost je na X chromozomu. Pokud se narodí kluk,tak má X od matky a Y od otce ( od otce mít opravu X chromozom nemůže)Barvoslepost se vždy dědí po matce, u žen heterozygotních se genotyp neprojeví ve fenotypu,ale u mužů se projeví vždy. U ženy by se barvoslepost projevila pouze při variantě homozygot. Mohl bych to ještě rozvést,ale bylo by to dlouhé. Prosím, nejprve si nastudujte a pak pište ! Plodnost je pravděpodobná,ale není stejná. V pohlaví jste se trefily,ale to snad ví každý, kdo prošel základní školou. Čím kratší telomera tím větší náchylnost k nemocem - taky pěkná hloupost - telomera je část genu, která se postupně spotřebovává při opakovaném dělení a tím určuje "živostnost" dané buněčné linie,ale určitě neurčuje náchylnost k nemocem. Spíše by se dalo laicky říci,že může při kratší telomeře dojít ke kratšímu živostu nebo rakovinnému bujení,ale opravdu člověku kratší telomera nezpůsobí, že bude mít častěji chřipku apod... Opravdu tragický článek neznalého člověka

dp 30.12.2022

strašný překlad; odkazovaný článek je o dědičnosti poruch chování, takže zdrojování úplně mimo...

Michi 30.12.2022

Tak takhle to vypadá, když blbec píše o něčem, o čem nic neví. S tou barvoslepostí je to nesmysl. Je vázaná na chromozom X, takže kluk ji po otci rozhodně zdědit nemůže.

xxkouckaxx 30.12.2022

naše mladá je originál

lékař 30.12.2022

Snůška nesmyslů. Barvoslepost syn rozhodně nezdědí po otci, už jen proto, že je právě X vázaná. X dědí syn VŽDY po matce (od otce má chromosom Y). Dívka bude barvoslepá pouze za předpokladu, že je barvoslepý i otec a matka gen přenáší. Přestaňte číst ty články na wikipedii, když je nejste schopní pochopit, a ještě to pak vydat ve článku, ostuda.

otec 30.12.2022

Vážení,nevím,jak to máte u Vás. U nás mají děti všechno kladné po mámě a všechno špatné po tátovi.

docent 30.12.2022

Chlapečci mají po tatínkovi penis a holčičky mají po mamince vagínu.

Doktorka 30.12.2022

Syn nemůže od tatínka získat X chromozom, má od něj Y . X chromozom od tatínka má dcera

Genetička Doktorka 30.12.2022

Jj, mají tam jednu chybu v tom popisu dědičnosti barvosleposti. Pokud má barvoslepý otec barvoslepého syna, tak to ten syn nezdědil od něho, ale od matky. Protože barvoslepost se dědí na chromozómu X, jenom to na té matce není vidět, je přenašečka, která to předala synovi od svých předků, ač sama vidí barevně.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat