Ztlumení světel před spaním zajistí bezpečnější těhotenství

Používání mobilního telefonu či tabletu ve večerních hodinách se obecně nedoporučuje, protože záření linoucí se z těchto zařízení oddaluje spánek a zhoršuje jeho kvalitu. V kombinaci s jasnými domácími světly prý zvyšuje i riziko těhotenské cukrovky!

V každé těhotenské příručce se píše, že by nastávající maminka měla jíst zdravě, užívat speciální doplňky stravy s kyselinou listovou, dostatečně dlouho spát, nepít alkohol, nekouřit, vzdát se kofeinu a vyhýbat se větší fyzické námaze. O světlech tam není ani zmínka, ale to se zřejmě brzy změní. Proč?

Maminko, zhasni!

Gravidní ženy, které několik hodin před spaním tráví čas v místnostech s jemným a tlumeným osvětlením, přičemž se nevystavují záření z počítače, televize ani mobilního telefonu, mají výrazně nižší riziko gestačního diabetu. Říkáte si, co je to zase za odbornou perličku? Humor stranou, protože jde o důkazy podepřený závěr jisté studie (1). Její autoři zjistili, že těhotné, u kterých se tento typ cukrovky vyvine, zpravidla bývají tři hodiny před ulehnutím vystavené příliš jasnému osvětlení. Tento varovný poznatek přichází v pravou chvíli, neboť statistiky ukazují, že gestační diabetes postihne zhruba každé šesté těhotenství (2). A to je dost závažný problém.

Dědictví, o které nikdo nestojí

Je totiž moc dobře známo, že gestační cukrovka může způsobit porodní komplikace. U narozených potomků je pak také mnohem vyšší pravděpodobnost, že budou mít v budoucnu nadváhu, obezitu i arteriální hypertenzi, což představuje zátěž pro celý kardiovaskulární systém. Ale proč tomuto druhu „mateřské cukrovky“ jasné světlo před spaním tolik nahrává? Předpokládá se, že podněcuje tělo matky k aktivitě a nikoli odpočinku, což ovlivňuje její hladinu glukózy. Jaký si z toho odnést závěr? Autoři výše zmíněné studie nastávajícím maminkám doporučují večerní používání mobilních telefonů a tabletů co nejvíce omezit. Pokud se těchto zařízení vzdávat nechcete, podsvícení displeje stáhněte na naprosté minimum a raději si nastavte i filtr modrého světla. A místo lustru si raději posviťte nočním orientačním tlumeným světlem.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/982136, (2) www.idf.org/our-activities/care-prevention/gdm.html, názor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat