Bolest prsou během těhotenství a co s ní

Au, to bolí! Bolestivá nebo citlivá ňadra jsou běžným příznakem těhotenství, který může být omezující. Co všechno můžete pro své pohodlí udělat?

Když ženy otěhotní, jejich tělo prochází několika změnami. Jednou z věcí, na kterou si nastávající maminky často stěžují, jsou bolavá prsa. Je to něco, s čím se ženy potýkají většinou v raných fázích těhotenství (vinou hormonálních změn), ale není žádnou výjimkou, pokud ňadra „zlobí“ i v posledním trimestru (připravují se na kojení). Jak jim i sobě ulevit? Stačí se držet jednoduchých rad (1).

Noste podpůrnou podprsenku

Dobře padnoucí podpůrná podprsenka může pomoci omezit pohyb prsou a zmírnit některé nepohodlí spojené s bolestí. Hledejte podprsenku z měkké a prodyšné látky, a pokud je to možné, vyhněte se kosticím. Jsou příliš omezující nebo nepohodlné (2).

Přikládejte teplé nebo studené obklady

Použití teplého obkladu na prsa, jako je teplý ručník nebo nahřívací podložka, snižuje bolestivost a zánět. Účinné jsou ovšem i obklady studené (sáčky s ledem či s mraženou zeleninou zabalenou v ručníku). Vyzkoušejte, co sám sedne (2).

Užívejte léky proti bolesti

Můžete si na bolest prsou vzít prášek? Možné to je, ale bez konzultace s lékařem se do podobných akcí nepouštějte. Léčba diskomfortu v období těhotenství a kojení ve výběru analgetik přináší určitá omezení, proto se vždy obraťte na svého gynekologa, který vám doporučí bezpečný medikament, jež plodu neublíží (2).

Cvičte správné držení těla

V případě, že máte špatné držení těla, vaše ňadra trpí. Ujistěte se, že stojíte rovně a vyvarujte se hrbení, zvláště když sedíte nebo stojíte po dlouhou dobu (2).

Provádějte masáž

Při masírování prsou rukama se zvyšuje krevní oběh a dochází ke zmírňování bolesti. Zkuste použít teplou a vlhkou žínku nebo jemný masážní olej. Zároveň vezměte na vědomí, že citlivost prsou je jen jedním z mnoha možných příznaků těhotenství, a ne každá žena ho zažije. Pokud máte ze svých příznaků obavy nebo pociťujete neobvyklou či silnou bolest prsou, vždy je dobré si promluvit si se svým lékařem (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7345881/, (2 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3781252/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat