Role spánku v duševním zdraví dětí

Spánek hraje důležitou roli v růstu a vývoji dětí. Dostatek spánku je zásadní pro zajištění optimálního fungování jejich mysli a těla. Zjistěte, jak spánek ovlivňuje duševní zdraví dětí, co se stane, když děti nemají dostatek spánku, a tipy, jak zajistit dostatek spánku každou noc.

Spánek je důležitý pro zdravý kognitivní a psychosociální vývoj. Ovlivňuje bdělost dítěte, zaměření, regulaci nálady, budování odolnosti, schopnost učení, paměťové funkce, emoční kontrolu a osvojování slovní zásoby.

Vliv na duševní zdraví

Od raného věku do dospívání může dítě, které nemá klidný spánek, trpět následky na duševní zdraví, včetně zvýšeného rizika problémů s pozorností a chováním, špatného duševního zdraví a špatného kognitivního vývoje.

Mezi spánkem a kognitivním a jazykovým vývojem u kojenců a batolat existuje souvislost. Delší doba spánku a lepší účinnost v noci souvisí s lepšími kognitivními schopnostmi řešit problémy. A špatná konsolidace spánku během prvních 2 let života měla významný vztah ke snížení jazykových dovedností a učení v pozdějším dětství. 

Většina rodičů zažila náročná rána s dítětem, které si pořádně neodpočinulo. Mohou být nevrlí, hyperaktivní a náchylní ke zhroucení. Špatný spánek zhoršuje kontrolu pozornosti u dětí s ADHD a napodobuje chování ADHD u dětí bez ADHD. Nedostatečný spánek může ovlivnit i ochotu dítěte chodit do školy. 

Tipy na podporu zdravého spánku u dětí

Pro optimální zdraví dětí se doporučuje pro kojence ve věku 4 až 12 měsíců 12 až 16 hodin spánku denně. Děti mezi rokem až dvěma lety by měly spánkem strávit alespoň 11, nejlépe však 14 hodin spánku denně. Pro děti předškolního věku, tedy 3 až 5 let, se doporučuje celkem 10 až 13 hodin spánku, pro mladší školní děti ve věku 6–12 let je to 9 až 12 hodin a teenageři do 18 let by měly spát alespoň 8 hodin denně.

Abyste dětem pomohli tyto požadavky splnit, přinášíme několik tipů, jak zdravý spánek u vašeho dítěte podpořit:

Upřednostňujte spánek jako rodina

Nejlepší způsob, jak naučit dítě zdravým návykům, je být vzorem. Jděte dobrým příkladem tím, že budete chodit spát důsledně ve stejnou dobu a uděláte ze spánku nezbytnou součást svého života. Pravděpodobně půjdou ve vašich stopách.

Pohybujte se během dne

Zůstat aktivní může zlepšit kvalitu vašeho spánku. Vydejte se s dětmi na procházku do parku a najděte způsoby, jak udělat ze cvičení zábavu pro celou rodinu.

Kontrolujte čas strávený na zařízení

Zkuste se hodinu před spaním vyhýbat času strávenému na zařízení. Patří mezi ně televize, telefony, počítače a tablety. To může pomoci dětem uvolnit se a uklidnit jejich mysl, když se připravují na spánek.

Vytvořte prostředí vhodné pro spánek

Udržování chladných, tmavých a tichých ložnic může pomoci navodit spánek u dětí. Minimalizujte počet hraček v jejich posteli. Oddělte jejich hrací plochu od jejich odpočinkové zóny.

Spánek hraje důležitou roli v celkovém zdraví a pohodě vašeho dítěte. Včasné učení správným spánkovým návykům může výrazně ovlivnit zbytek jejich života. Nikdy není pozdě začít budovat lepší spánkovou rutinu pro sebe a další generaci. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2786210/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat