Syndrom středního dítěte vede k urputné soutěživosti

Být prostředním dítětem vás může přimět věřit, že vás rodiče zanedbávali a ignorovali víc než vaše sourozence. I když jste to možná osobně zažili, vaše pořadí narození může vaši psychologii ovlivnit jen nenápadně. 

Syndrom prostředního dítěte původně pochází od lékaře a psychoterapeuta Alfreda Adlera, který vyvinul teorii pořadí narození. Byla vyvinuta před více než stoletím a jeho výzkum je od té doby velmi kritizován. Bylo zjištěno hned několik metodologických problémů (1).

Příznaky a charakteristika syndromu středního dítěte

Podle teorie pořadí narození jsou prostřední děti v pozici, která maximalizuje soutěživost se sourozenci. Nejsou ani nejstarší, ani nejmladší, takže je pravděpodobnější, že se budou cítit vystresovaní pocity bezvýznamnosti.  Prostřední děti jsou často stereotypně považovány za nepochopené, naštvané děti, které se dožadují pozornosti tím, že se dostávají do problémů. Rodiče se často diví, proč jejich prostřední dítě tak zlobí. Prostřední děti uvízli mezi sourozenci, což rodičům usnadňuje přehlížet jejich potřeby ve srovnání s ostatními bratry a sestrami. Jejich prvorozený je jejich zvláštní pokusný králík, který jim dal všechny první rodičovské zkušenosti. Poslední je mazlíčkem rodiny (1).

V důsledku toho mohou prostřední děti pociťovat žárlivost a zanedbávání, že rodiče věnují více pozornosti sourozencům. To může vést ke vzpurnosti a problémovému chování. Jejich postavení v rodině ale může také způsobit, že se stanou strážci míru. Chtějí, aby všichni spolu vycházeli, zprostředkovávají mezilidské konflikty a vkládají se do rodinných problémů, které se jich netýkají (1). 

Jak předcházet syndromu středního dítěte

Pokud máte prostřední dítě, neznamená to, že z něj vyroste dospělý se syndromem prostředního dítěte. Existuje mnoho způsobů, jak pomoci vašemu dítěti vést zdravý, šťastný a sebevědomý život. 

Zacházejte se svým dítětem jako s jednotlivcem

Vaše dítě má jedinečný soubor vlastností. Poznejte své dítě a projevte zájem o jeho koníčky a aktivity. Nechte je s vámi volně sdílet své myšlenky, pocity a zkušenosti. Když se k nim budete chovat jako k jednotlivcům, dáte jim vědět, že jsou pro vás výjimeční.

Prožívejte spolu kvalitní čas 

Udělejte si během dne čas, abyste svému dítěti věnovali plnou pozornost. Díky tomu bude vědět, že nezapomínáte na jeho potřeby a přání a že si vážíte svého vztahu s ním.

Nesrovnávejte své děti

Nepoužívejte svého nejstaršího jako příklad nebo nesrovnávejte chování svých dětí. To pomáhá snížit jejich potřebu soutěžit o vaši pozornost. Oceňte jejich úsilí a ověřte jejich emoce, aby měli pocit, že je poznáváte takové, jací jsou.

Vyhněte se nálepkování

I když se vaše dítě může chovat jako stereotypní prostřední dítě, snažte se své myšlenky neříkat nahlas. To je staví do škatulky a posiluje jejich přesvědčení, že jsou problémové dítě, které rodiče zanedbávají a ignorují.

Zdroj: (1) www.psychcentral.com/health/middle-child-syndrome#syndrome-symptoms-stereotypes, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat