Jak se pozná dysfunkční rodina

Dysfunkční rodiny jsou živnou půdou pro zanedbávání, zneužívání, tajemství, závislost nebo zapírání. V těchto rodinných systémech zůstávají emocionální potřeby dětí nenaplněny, protože potřeby rodičů mají přednost.

Žádný rodič není dokonalý, ale v dysfunkčních rodinách se problémy v domácnosti ignorují nebo popírají. Děti, které se odváží na tyto problémy upozornit, mohou být terčem posměchu nebo trestu, což je vede k tomu, že popírají své vlastní vnímání reality a trpí nízkou sebeúctou.

Rodiče v těchto rodinách často výslovně zakazují dětem sdílet tyto problémy s lidmi zvenčí, jako jsou přátelé, učitelé, trenéři, poradci nebo duchovní. Zdroj dysfunkce v každé konkrétní rodině se může lišit, ale společným tématem je, že děti, které do těchto rodin patří, trpí. Nejsou si jisty, jak pěstovat své vztahy samy k sobě nebo jak pěstovat zdravé vztahy s ostatními, a mohou tak vytvořit vlastní dysfunkční rodinu, až budou mít děti. 

Jak zjistit, zda je rodina dysfunkční

Jak mohou lidé zjistit, zda jejich rodina nebyla jen nedokonalá, ale přímo toxická? Bohužel dysfunkční rodiny obvykle problémy popírají a trestají členy, kteří jsou ochotni o problémech mluvit. Přehlížení pravdy v dysfunkčních rodinách může vést dotčené členy k tomu, že si budou myslet, že jsou přehnaně citliví nebo že problémy zbytečně zveličují.

Abyste se s těmito negativními emocemi vyrovnali, můžete se zapojit do stejných nezdravých mechanismů zvládání jako vaši rodiče. To může znamenat hrubé nebo násilné chování, zneužívání drog a alkoholu, nadměrné utrácení nebo přejídání. Pokud jste vyrostli v dysfunkční rodině, můžete se cítit osamělí nebo izolovaní, nebo se naopak budete snažit vytvořit zdravé vztahy s ostatními. Naštěstí můžete podniknout konkrétní kroky k prolomení vzorce rodinné dysfunkce. 

Přerušení cyklu

Uvědomit si, že jste vyrostli v dysfunkční rodině, je důležitým prvním krokem, ale pouhé uznání této pravdy k zastavení tohoto vzorce nestačí. Můžete pracovat s licencovaným poskytovatelem duševní péče, nebo se připojit k podpůrné skupině, která vám pomůže překonat jakékoli nevyřešené trauma související s vaší výchovou. Terapie vás také může naučit, jak používat zdravé dovednosti k regulaci nepříjemných emocí spíše než k rozvoji závislostí nebo destruktivního chování. Může vám také pomoci nastavit hranice, které budete potřebovat, pokud jste stále v pravidelném kontaktu se svými dysfunkčními členy rodiny. Možná budete muset omezit kontakt se svými příbuznými, pokud pracujete na svém zotavení. 

Plánováním stát se rodičem, řešením svého traumatu z minulosti a rozvojem zdravých dovedností zvládání budete v mnohem lepší pozici, abyste si vytvořili bezpečné vazby se svými dětmi a dovedli je do zdravé dospělosti. 

Zdroj: www.is.muni.cz/th/z46rk/Vankova_bakalarska_prace.pdf, www.digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/21044/brabcová_2013_bp.pdf?sequence=1&isAllowed=y






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat