Typické symptomy stresu u dětí a dospívajících

Fyzicky i psychicky stres působí na děti a mládež stejně jako na dospělé: tělo mobilizuje všechny své rezervy k řešení problémových situací. Pokud stres přetrvává, aniž by byl léčený, má vážné následky.

Pokud přemýšlíte, co se s vaším dítětem děje, následující symptomy by vám mohly pomoci.

Mnoho dětí se jednoduše cítí ve stresu nepříjemně, jsou nervózní, nebo úzkostné. Jiné se stahují, sedí znuděně a apaticky, trpí ztrátou chuti k jídlu, nespavostí a celkovou netečností, stejně jako bolestmi hlavy, žaludku nebo nevolností. 

Běžné příznaky nepříjemného stresu jsou: podrážděnost, neklid a agresivita. Jako krátkodobé reakce na aktuální události, např. těžký třídní test, je to zcela normální. Problémem se stávají pouze tehdy, pokud příznaky přetrvávají.

Obavy a strachy

Každé dítě občas zažívá emocionální problémy – dělá si starosti, bojí se nebo ztrácí sebevědomí. Stejně tak mnozí necítí dostatečnou podporu rodiny. V důsledku toho těmto mladým lidem chybí právě ten ochranný faktor, který by jim pomohl čelit výzvám jejich stáří uvolněněji.

Stres bolí

Mnoho dětí a mladých lidí si stěžuje na opakované psychosomatické potíže, jako například bolest hlavy nebo břicha. Mezi mladými lidmi je rozšířená také nesoustředěnost, nespavost a neklid. Cítí se vyčerpaně až několikrát týdně a některé může trápit i osamělost. Hněv je tak pro mnohé téměř každodenními společníky.

Začarované kruhy

Různé stresové reakce se zřídka vyskytují samostatně. Silné emoční reakce mohou vést k mentálním blokádám, které dále zvyšují prožitek stresu. Některé děti jsou agresivní a reagují destruktivně. Ve skupině vyčnívají, protože jsou vždy na obtíž. Jiní se stahují do sebe. Říkají málo a vypadají apaticky. Obě reakce mohou z dlouhodobého hlediska ovlivnit sociální vztahy.

Na druhou stranu, pokud děti a mladí lidé zvládají stres dobře, jsou fáze většího stresu spíše výzvou, a mohou dokonce uvolnit energii.

Pokud máte pocit, že vaše dítě by mohlo trpět stresovou poruchou, vždy vyhledejte odborníka.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7564698/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat