Hororové filmy a jejich vliv na psychiku dětí a dospívajících

Bojíte se každý víkend u hororového filmu, na který se s vámi dívají i vaše děti? Pak byste měli vědět, co všechno to dělá s jejich psychikou!

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou horory pro děti a náctileté lákavé, je koncept takzvaného bezpečného strachu. Dotyční se mohou při sledování hororových filmů cítit vyděšeně a úzkostně, aniž by jim hrozilo nějaké skutečné nebezpečí.

Strach je často nepředvídatelný a v reálném životě těžko kontrolovatelný, takže hororové filmy při dobré vůli poskytují pocit předvídatelnosti a jsou bezpečným prostorem pro teenagery, kteří díky tomu v tom lepším případě čelí svých strachům a úzkostem bez jakýchkoli důsledků v reálném životě. Platí ovšem, že každý je jiný.

Úleva po skončení filmu, nebo zlé sny?

Některé studie prokázaly, že děti, které sledují násilné filmy, včetně halloweenských hororů, televizních pořadů nebo videoher, mohou mít větší pravděpodobnost vzniku úzkosti, strachu, traumat, poruch spánku a agresivního a sebeohrožujícího chování (1). Roli v tom hrají vývojové faktory, jež by rodiče měli vzít v úvahu, jako jsou věk, kognitivní schopnosti a emoční zralost.

Navíc platí, že děti, které prošly traumatem, mohou abnormálně reagovat na motivy a obrazy v hororových filmech, což jejich pocity ještě prohlubuje. Psychologové zároveň varují, že vystavení názornému násilí a krveprolití děti otupuje a poskytuje jim nežádoucí vzor. V podstatě je nutí, aby agresi více akceptovaly. Sledování hororových filmů také v některých případech narušuje spánkové vzorce, což vede k únavě a podrážděnosti.

Kdy jsou děti připravené?

Rodiče a opatrovníci by se při rozhodování, zda povolit sledování hororových filmů, měli řídit věkem a vývojovou úrovní svého dítěte, jak již bylo řečeno. Například mladší ratolesti nemusí být schopny rozeznat rozdíl mezi fantazií a realitou, takže horory jsou pro ně obzvláště děsivé i traumatické. Na druhou stranu, starší teenageři jsou již lépe emočně i psychicky vybaveni.

Když váháte

Než se rozhodnete pro nějakou „kultovní zabíjačku“, předem si na internetu vyhledejte, o čem film vlastně je, zkontrolujte ukázky, případně se zajímejte o recenze snímku. Díky tomu se lze lépe připravit na jakékoli scény, které by mohly vaše dítě rozrušit. Při sledování filmu věnujte pozornost reakcím svého potomka. Pokud je viditelně naštvaný či vyděšený, film vypněte a diskutujte o tom, co dítě cítí, poukazujte na práci tvůrců, kteří si jistě dali práci s tvorbou efektů a masek, jež jsou vymyšlené, a tudíž se s nimi v reálném životě nelze setkat.

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2006/10/061031113446.htm, www.healtnews.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat