Konzumace alkoholu během kojení má vliv na produkci mateřského mléka

Že sklenička něčeho ostřejšího při kojení neublíží? Odborníci si to nemyslí. I mírná konzumace alkoholického nápoje může negativně ovlivnit produkci mateřského mléka!

V zájmu dítěte i rodiče je podle lékařů nejbezpečnější se během kojení alkoholu vzdát, nicméně připouští se, že jeden standardní alkoholický nápoj denně by ublížit neměl. Je však nutné alkohol nepít dvě hodiny před krmením miminka. Ale i přesto počítejte s potenciálními riziky.

Co hrozí?

Podle výzkumu může i malé množství alkoholu, jeden nebo dva drinky, snížit příjem mléka u dítěte o 20 až 23 % (1). Kupříkladu takové pivo zvyšuje hladinu prolaktinu v séru během kojení kvůli polysacharidům z ječmene a chmele. Toto malé množství požití alkoholu je také spojeno s dočasným rozrušením dítěte a nekvalitním spánkem.

Odborníci poukazují i další nepříznivé účinky, jako je zadržování tekutin u kojence, hormonální nerovnováha či narušené motorické funkce dítěte. Navíc se zdá, že každodenní nadměrné pití alkoholu zkracuje dobu, po kterou se kojící maminka rozhodne děťátko krmit (2).

Testovací proužky

V lékárnách jsou k dispozici testovací proužky na etanol v mateřském mléce. Testovací proužek je nasycen malým množstvím mateřského mléka, přičemž ke změně barvy dochází v závislosti na množství alkoholu. (Pro přesné testování je důležité postupovat podle pokynů.)

Tipy pro maminky, které se rozhodnou konzumovat alkohol

Existuje několik strategií, které můžete použít k omezení vystavení dítěte mateřskému mléku s obsahem alkoholu. Pití se vyhněte především v prvních šesti týdnech po porodu, protože kojení v této době je častější. Před konzumací alkoholu dítě nakrmte nebo odsajte mateřské mléko. Pokud kojíte a dopřáváte si pivo nebo víno, ujistěte se, že tak činíte s mírou.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501469/, (2) www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/vaccinations-medications-drugs/alcohol.html

 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat