Otcovství způsobuje depresi

Mnoho mužů si láme hlavu nad tím, jak být dobrým otcem. Někteří z nich však svoji rodičovskou roli vnímají i trochu negativně – otcovství jako takové v nich vzbuzuje úzkost a deprese.

Je to krásné, ale i náročné. Nigerijský psychiatr Remi Ayinde ve své přednášce s názvem „Otcovství a výzvy vyvážení práce, rodiny a duševního zdraví“ v červnu 2023 prohlásil, že celosvětově jeden z 10 mužů v roli otce podléhá nepříjemným duševním stavům, jako je úzkost, což se týká všech rozvojových zemí.

Čerstvě narozené miminko jako problém

Zmíněný odborník z dat své vlastní studie (1) vypozoroval, že se výskyt deprese, konkrétně u nigerijských otců, zvýšil z přibližně tří procent při narození dítěte na 8,8 procenta – do věku miminka šest týdnů. Podle něj jsou novopečení otcové vystaveni riziku rozvoje duševních poruch kvůli složité souhře osobní zranitelnosti a psychosociálních faktorů, včetně stresu, chudoby, nezaměstnanosti a kontextových problémů, jako jsou děti narozené mimo manželství.

Vše začíná už v době těhotenství partnerky

Lékař dále uvedl, že počet novopečených otců postižených duševními poruchami v době těhotenství, porodu a růstu nového dítěte je alarmující, nicméně i tak jsou tyto případy často podceňovány, protože v mnoha kulturách se od mužů neočekává, že budou projevovat emoce, nebo dokonce žádat o pomoc (1).

Muž v očích společnosti totiž má být tím silnějším z dvojice. Jeho úkolem je zajišťovat chod rodiny, vydělávat a být pro svoji partnerku oporou. Copak se pod tíhou této výzvy alfa samec může psychicky sesypat? To „nepřichází“ v úvahu!

Když otec není v pohodě, přenáší to dál

„Stát se otcem je jednou z nejdůležitějších událostí v životě člověka. Přináší spoustu smíšených pocitů od štěstí po pochybnosti a strach. Muži se přitom často zajímají o to, zda budou moci vykonávat své role jako otcové a sami na sebe kladou velký tlak,“ nechal se slyšet Remi Ayinde s tím, že otcovská pohoda ovlivňuje vývoj a duševní stav dětí až do jejich 21 let. Děti otců, kteří své úzkosti podléhají, jsou přitom ohroženy rozvojem duševních chorob stejně jako rodiče.

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0167482X.2017.1398726, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat