Děti hrající na hudební nástroj, mají v dospělosti bystřejší mysl

Vážení rodiče, je čas vybrat kroužek pro své děti! Nelákala by je třeba hra na hudební nástroj? Pokud se s ní v mládí začne, v dospělosti i stáří mozek funguje lépe a rychleji.

Začíná nový školní rok a spolu s ním se otevírají i možnosti mimoškolních aktivit. Přemýšlíte o kroužku, který by vaše děti mohl bavit? Co třeba něco s hudbou? Je to vlastně i investice do zdraví, zejména pak toho psychického a kognitivního.

Že ticho léčí? Vždy to neplatí 

Klavír, housle, kytara nebo bicí? To je vlastně jedno. Pokud domácí cvičení ratolestí snesou vaše nervy i uši, na konkrétním nástroji nijak zvlášť nesejde. Nedávný výzkum zveřejněný v magazínu Psychology and Aging prokázal, že dospívající, kteří se věnují hudbě, mívají v dospělosti výrazně bystřejší mysl. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, co tak nečiní. Noty mají asi vážně zázračnou moc…

Co se v mládí naučíš, to ti ve stáří prospěje

Do tohoto výzkumu (1) bylo zahrnuto 420 dobrovolníků pocházejících ze Skotska, kteří se narodili po roce 1936. Z těchto respondentů mělo zkušenosti s hrou na hudební nástroj celkem 167 lidí, ve většině případů již od útlého věku. Nutno dodat, že nejčastěji šlo o klavír. Účastníci absolvovali testy zaměřené na mozkovou sílu a kognitivní schopnosti, na které docházeli od svých 70 let, a to každé tři roky. Brzy se ukázalo, že hudebníci mají mnohem lepší vizuálně prostorové uvažování a přijímané informace zpracovávají o poznání rychleji.

„Vidíme tyto výsledky jako vzrušující výchozí bod pro další zkoumání toho, jak mohou hudební zkušenosti z celého životního cyklu přispět ke zdravému a příjemnějšímu stárnutí,“ myslí si lékařka a hlavní autorka studie Judith Okely. Ta také podotýká, že kognitivní rozdíly mezi hudebníky a „nehudebníky“ byly stále evidentní, i když výzkumný tým vzal v úvahu i další faktory, jako je například dětská inteligence, vzdělání, kuřácké návyky a celoživotní úroveň fyzické aktivity (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8562654/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat