Hudba nás dělá šťastnější. Musí být ale v dobré kvalitě

Psychologové vědí, že poslech oblíbené hudby má pozitivní vliv na emoční naladění člověka. Jde o to, že se člověk oddává poslechu té hudby, která je mu příjemná. Je jedno, jestli je to pop nebo metal. Vědci z Londýnské univerzity ale zjistili, že dost zásadní vliv na účinek hudby má kvalita zvuku. Když si lidé dopřávají kvalitní akustický zážitek dvě hodiny denně, jsou výrazně šťastnější než běžná populace, která hudbu neposlouchá pravidelně. Vysoká kvalita zvuku souvisí se silnějšími emocemi. A u mnohých lidí produkuje více pozitivních emocí než sex.

Vyplývá to ze studie, která sledovala tři tisíce osob ze sedmi zemí EU. Osoby, které si dopřávají více než dvě hodiny kvalitní hudby denně, uváděly, že je pro ně poslech k udržení emoční pohody důležitější než sex.

„Vysoká kvalita zvuku výrazně souvisí s posilováním pozitivních emocí, čím bohatší je hudební zážitek, tím stabilnější je pocit štěstí u posluchače. A podle toho, že se jedná o výzkum několika různých kultur, je jasné, že to není ovlivněno kulturně,“ míní profesor Daniel Müllensiefen z Londýnské univerzity.

Více než polovina lidí se v průzkumu také vyjádřila, že je pro ně hudební styl protějšku dost důležitá informace, protože o něm odhaluje více než politický názor. Tři čtvrtiny reagují velmi pozitivně na jedince, kteří poslouchají podobný hudební styl, vnímají je ihned jako bližší.

Už před narozením

Hudba je ostatně zajímavým fenoménem v mnoha ohledech. Nicméně dokáže spojovat jako máloco a jen málokterý člověk nějakému tomu žánru nepropadne. A dokonce si ji užívají už děti v děloze! Španělští vědci prokázali, že plod začíná hudbu vnímat už v šestnáctém týdnu těhotenství. Tedy o deset týdnů dříve, než se dosud soudilo. A co víc. Dokonce na tuto melodii reaguje pohybem, který je možné přirovnat k prvnímu tanci.

Vědci z Marquésova institutu umístili několika ženám do vaginy speciální tampon, který hrál hudbu. Pak pomocí ultrazvukového snímání natáčeli, co plod dělá. Otevíral ústa a vyplazoval jazyk.

„Plody reagovaly na hudbu pohybem svých úst a jazyků, jako by chtěly mluvit či zpívat,“ uvedli autoři studie z Marquésova institutu. Test provedli na stovce žen.

Sluchový systém plodu podle odborníků začíná plně pracovat až v šestadvacátém týdnu těhotenství, tedy až na začátku třetího trimestru gravidity. Tehdy plod reaguje pohybem na hudbu z vnějšího prostoru.

„Naše studie naznačuje, že hudba vyvolává reakci, která aktivuje mozková centra, stimuluje jazyk a komunikaci. To také dokazuje, že učení začíná už v děloze,“ tvrdí autoři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat