Křičení na děti je stejně škodlivé jako fyzické tresty

Kde nepomůže prosba, tam snad zabere zvýšení hlasu. Jako rodiče to dobře známe, ale když na děti křičíme, podle expertů jim nesmírně ubližujeme. A následky si mohou nést celý život!

Jste nevyspalí, necítíte se dobře, bolí vás hlava a potřebujete něco důležitého dodělat, k čemuž by se vám hodila trocha klidu. Jenže děti poskakují okolo, hlasitě křičí, opakují stále dokola to samé, v rámci hry dělají velký nepořádek a na vaše prosby o ztišení neberou zřetel. Ano, to jsou přesně ty situace, kdy člověku doslova tečou nervy. I vám to někdy trochu ujede a razantně zvýšíte hlas? U rodičů pochopení jistě najdete, ale odborníci to ani trochu neschvalují. Podle nich je křičení na děti stejně škodlivé jako fyzický trest. Vážně je to jedno a totéž?

Zneužívání má různé formy

Říká se tomu verbální zneužívání. Tedy alespoň podle britské charitativní organizace Words Matter, jejíž experti zastávají názor, že hlasité usměrňování potomka v podstatě spadá do kategorie „špatného zacházení“ a má na nejmenší členy rodiny bezprostřední negativní dopad. V poznatcích studie (1), kterou tato organizace uskutečnila, se uvádí, že slovní agrese vytváří emocionální a psychologické důsledky, které mohou přetrvávat po celý život dítěte. Projevují se pak například obezitou, zneužíváním návykových látek, depresemi, sebepoškozováním a poruchami chování.

Téma k zamyšlení. Pro všechny

„Prevence špatného zacházení s dětmi je nejúčinnějším způsobem, jak můžeme snížit prevalenci dětských duševních problémů," vysvětluje britský psychoanalytik a spoluautor studie profesor Peter Fonagy (2). „Dětské slovní napadání je zoufale potřeba uznat jako podtyp zneužívání, a to kvůli celoživotním negativním důsledkům,“ upozorňuje další spoluautorka studie, kterou je americká psycholožka Shanta Dube. Oba tito experti se přiklání k tomu, že by se dospělí měli zúčastnit školení zaměřené na důležitost bezpečí, podporu a výchovu, to nejen během verbální komunikace s dětmi.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0145213423003824, (2) www. ucl.ac.uk/news/2023/oct/calls-verbal-abuse-children-adults-be-formally-recognised-form-child-maltreatment






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat